Otvorena istraga zbog krađe glasova u Tesliću

Okružno javno tužilaštvo u Doboju pokrenulo je istragu protiv deset članova Komisije za sprovođenje opoziva načelnika Teslića. Istraga je pokrenuta dvije i po godine nakon što je načelnik Teslića Milan Miličević podnio krivičnu prijavu protiv ovih lica, ali i protiv nepoznatih pripadnika policije koji se u pokretanju istrage ne pominju.

Okružno javno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Nikoline Ristić, Sretka Kitića, Milorada Gotovca, Čede Lazića, Srđana Danilovića, Vjekoslava Gavrića, Dade Bubić, Alena Seferovića, Bože Ignjića, Save Đukić i Darka Jovetića. Oni su osumnjičeni da su sprečavali održavanje izbora i glasanja. Gotovac je na dan održavanja referenduma bio predsjednik glasačkog odbora u Očaušu, dok je Danilović bio predsjednik glasačkog odbora u Vlajićima.

U Miličevićevoj krivičnoj prijavi se navodi da je Božo Ignjić u Buletiću u glasačku kutiju ubacio bunt listića u prisustvu posmatrača i članova biračkog odbora. U ovoj krađi Ignjiću su, navodi se u prijavi, pomagali predsjednik glasačkog odbora Darko Jovetić i nepoznati pripadnici Policijske stanice Teslić.

Na glasačkom mjestu Rudnik 1 Savo Đukić je, koristeći tuđu ličnu kartu, u kutiju takođe ubacio bunt od deset glasačkih listića. To je, između ostalog, konstatovano u zapisniku biračkog odbora. Najveća prevara je, prema Miličevićevoj prijavi, zabilježena u Očaušu. Nakon glasanja i potpisivanja zapisnika glasački materijal je prebačen u Blatnicu, ali je on u međuvremenu zamijenjen sa novom vrećom u kojoj se nalazio drugi materijal. Tu vreću je zamijenio Milorad Gotovac.

U Vlajićima je Danilović sakrio glasački materijal sa tog biračkog mjesta i zajedno s apolicijom ga je unio u privatno vozilo odbornika SNSD-a u SO Teslić Alesa Seferovića. Na zamijenjenoj vreći se nalazio žuti, iako je Komisija stavila zaštitni pečat bijele boje.

G. Dakić