Na vašaru nema čega nema - od halve do pečenja (FOTO)

Tradicionalni vašar povodom Male Gospojine počeo je u Gradišci i potrajaće  do polovine naredne sedmice.

Veliki parking ispred „Arene“ već je krcat štandovima, na kojima nema čega nema.

Halva i druge poslastice dopremljene su iz Busovače, kožni kajiši, torbe i drugi artikli iz Cazina, tekstil i odjevni predmeti iz Sarajeva, Banjaluke, Jajca...

Na travnatom dijelu su atrakcije u okviru luna parka, a ispred gradskog stadiona domaćini, konobari i kuhari iz obližnje kuglane pripremaju džinovsku dagaru, te više vrsta pečenja.

Poslastičar Omer Beljulji stigao je iz Busovače i pripremio najslađi štand na vašaru.

„Izložili smo naše najbolje proizvode, od kojih cijela porodica živi decenijama. Imamo rahatlokum, običnu halvu, te jagoda i čokoladne halve, bombone, čokoladne slatkiše, svega po malo. Ostajem ovdje narednih nekoliko dana, ovo mi nije prvi put da sam na vašaru u Gradišci“, rekao je Beljulji.

Centralni događaj povodom Male Gospojine je baš 21. septembra. Sveta liturgija počinje u devet časova, a slavska litija proći će gradskim ulicama. Na taj način obilježiće se Krsna slava Grada Gradiška, Mala Gospojina.

Vašar u gradu na Savi nezamisliv je bez konjskih trka, te izložbe konja, fijakera i konjske opreme. Veoma zanimljiv će biti i sajam Kuće „Lijevča i Potkozarja“.

„Imamo šta pokazati svima koji dođu na Trg Čubrilovića. Pripremili smo na desetine najboljih proizvoda iz Lijevče polja i Potkozarja, vjerujemo da će biti za svakoga po nešto“, rekla je Maja Subotić, ispred Kuće „Lijevča i Potkozarja“.

Vašarski dani obilovaće i sportskim događajima.

U prelijepoj „Areni“ takmičiće se odbojkaši, rukometaši i košarkaši, a svoje umijeće pokazaće i kuglaši.

Vašar je svake godine dobro posjećen. Osim Gradiščana, ovdje stižu gosti i iz Slavonije, Banjaluke, Prijedora, Srpca, Laktaša, Dervente i drugih gradova.

B. G.

Tagovi: