Ko ne podrži izmjene Izbornog zakona, podržava kriminal i korupciju

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je danas u Banjoj Luci, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, da su dopune i izmjene Izbornog zakona BiH korak naprijed. 

To je, dodao je on, korak naprijed, ali ne zadovoljava u potpunosti SDS. Izborni zakon, kaže on, u potpunosti mora biti transparentan.

- Ovo je svojevrsni test za sve. Sad ćemo da vidimo da li će oni koji su se zaklinjali za mnoge stvari održati riječ. Oni koji ne budu podržali ovo, podržavaju staro rješenje, odnosno rješenje koje podržava kriminal i korupciju prilikom izbora. Ovo nije dovoljno, ali jeste napredak - kazao je Šarović. 

Ključno pitanje ostaje izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH. Za izbor članova Predsjedništva BiH postoje različita mišljenja, a u SDS-u smatraju da se iz RS bira jedan član, ali da se ne insistira na nacionalnoj odrednici. 

Šarović je rekao da je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske vrhunac nesnalaženja. To je potpuna nepoznanica kada su u pitanju organizatori sjednice.

- Ne znamo čak ni o čemu ćemo pričati. Govorili su da ćemo pričati o VSTS RS, ali sada su druge stvari na dnevnom redu. Čubrilović je otkrio da je iza svega pokušaj izlaženja iz ove situacije. Pokušavaju i nas da uvuku u spiralu haosa - rekao je Šarović.

G.Dakić