Iz Teslića kreće borba protiv opštinske korupcije

Opština Teslić juče je predstavila Standarde integriteta i transparentnosti u postupcima zapošljavanja, dodjele novčanih sredstava pojedincima, neprofitnim organizacijama i privredi putem javnog poziva, javnih nabavki, izdavanja dozvola i saglasnosti.

Standardi su izrađeni u saradnji sa projektom „Pilotiranje mehanizama transparentnosti i integriteta organa vlasti na kantonalnom i lokalnom nivou u BiH“ kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem sredstava UK Aid-a i provode TAF Western Balkans i Lucid Linx Sarajevo.

Britanski ambasador Met Fild se zahvalio Opštini Teslić na dosadašnjoj saradnji te naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo snažno vjeruje u otvorenu vlast kao jako sredstvo u obezbjeđivanju usluga koje najbolje odgovaraju građanima i kompanijama.

„Ovaj projekat koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva može dovesti do ušteda u budžetu, bolje isplativosti, smanjenog prostora za korupciju i pravičnijih praksi pri zapošljavanju, što u konačnici donosi dobrobit građanima Teslića“, rekao je Fild.

Načelnik Opštine Teslić Milan Miličević se zahvalio na podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i izjavio da će biti donesena odluka kojom će biti usvojeni Standardi integriteta i transparentnosti u postupanju Opštine Teslić.

„Drago mi je da smo kao  pilot-opština u RS imali priliku da budemo dio ovog projekta. Ovaj projekat je značajan, jer je naša istinska želja da budžetska sredstva budu transparentno trošena i da građani imaju informaciju kuda ta sredstva idu. To se odnosi na sva sredstva koja se koriste za zapošljavanje, proces javnih nabavki, za sport, kulturu, nevladine organizacije, stipendije“, rekao je Miličević.

On je dodao da u BiH postoji značajan nivo korupcije u trošenju javnih sredstava. Standardi su, kazao je on, identifikovani na osnovu prethodno analiziranih rizika za integritet i transparentnost, kao i na osnovu provedene ankete među stanovništvom Teslića o radu opštinske uprave.

G. D.

Tagovi: