Bogdanić „dobio“ hiljadu maraka na ime duševnih bolova

Okružni sud u Doboju djelimično je uvažio tužbu predsjednika OO SNSD-a u Tesliću Dragana Bogdanića koji je tužio sekretara OO SDS-a u ovoj opštini Sinišu Đurića. Đurić mora da plati hiljadu maraka Bogdaniću na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede ugleda i časti, dok troškovi potupka iznose 920 KM.

Đurić je 22. avgusta 2019. godine objavio tvit: „Bolesnik je putem direktorice vrtića ucijenio odbornicu SDS-a, dijete palog borca, da ima rok od 5 dana da istupi iz SDS-a i potpiše za SNSD. Pored izbornog debakla i svega što je u javnosti izašlo o njemu i dalje nastavlja sa
istim metodama. Psihopata.“

Nakon toga je uslijedila Bogdanićeva tužba, jer se bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS prepoznao u tvitu u kojem Đurić, kako kaže, nije pomenuo njegovo ime. Bogdanić je tražio 2.000 maraka na ime naknade štete zbog klevete, ali je sud taj zahtjev prepolovio.

U presudi se navodi da nije osnovan prigovor „nedostatka aktivne legitimacije na strani tužioca u ovom sporu koji je tuženi isticao“. Iako Đurić nije naveo Bogdanićevom ime, predsjednik vijeća Okružnog suda u Doboju Vojka Prešić smatra da je svima jasno da se to odnosi na bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

„U vrijeme objave spornog teksta Bogdanić je bio predsjednik OO SNSD-a. Bez obzira na to što se njegove ime ne pominje u pomenutoj objavi, on je dovoljno identifikovan, tako da je svakom prosječnom čitaocu jasno da se radi o njemu“, navodi se u presudi.

Đurić za naš portal kaže da su ovakve presude očigledan dokaz koliko je sudstvo pod uticajem politike i moćnika koji imaju mogućnost da utiču na ishod presuda. To se čak i ne krije, pa se išlo i do te mjere da je Bogdanićev advokat poslao urgenciju predsjednici suda da se njegovom klijentu žuri da presuda bude prije lokalnih izbora, očigledno siguran u ishod.

„U takvoj državi živimo. Bez obzira na to što se radi o relativno malom iznosu, stvar je principa, jer se ovdje zadire u slobodu govora koju garantuje ustav i evropske konvencije i ovakve presude mogu da posluže kao presedan da bilo ko može biti tužen i osuđen na osnovu ličnog osjećaja nekog ’baje’ da je prozvan u riječima u kojima mu se i ne spominje ime niti je na drugi način identifikovan. Podnijeću žalbu Vrhovnom sudu i apelaciju Ustavnom sudu“, kazao je Đurić.

U ovom slučaju, dodaje on, nema nikakve identifikacije, jer je subjekat u rečenici „bolesnik“ i „psihopata“, a kvalifikacija „svakom prosječnom čitaocu je jasno da se radi o tužiocu“ koju iznose i osnovni i okružni sud zalazi u domen čitanja misli šta je pisac mislio i šta je čitalac shvatio.

„Moj advokat je postavio pitanje vještaku ljekaru-neuropsihijatru: Ako su riječi ’bolesnik’ i ’psihopata’ širok pojam, pa i u okviru ljekarske struke, kako je onda mogao identifikovati tužioca Dragana Bogdanića u toj izjavi? Sudski vještak odgovara da ga nije identifikovao, već da mu je on rekao da se te riječi odnose na njega lično i ni na koga drugog“, istakao je Đurić.

G. Dakić