Prikazan digitalno restauriran film "Tri karte za Holivud"

U okviru projekta "Vip Kinoteka", sinoć je u Jugoslovenskoj kinoteci prikazan digitalno restauriran film "Tri karte za Holivud" po scenariju Željka Mijanovića i u režiji Božidara Bote Nikolića, snimljen 1993. u produkciji Centar filma.

Direktor Muzeja Kinoteke Marjan Vujović podsjetio je da je u proteklih godinu dana u Kinoteci, zahvaljujući saradnji s kompanijom Vip mobile, kao i u salama širom Srbije, prikazano više kultnih filmova u kvalitetu slike i zvuka kako su to autori originalno zamislili.

- I ne samo da su ti filmovi sačuvani, već smo ovim projektom jedan pomalo apstraktan pojam, za koji su znali samo stručnjaci, doveli do najšire publike, upoznali je sa značajem digitalne restauracije - istakao je Vujović.

On je kazao da je “Tri karte za Holivud” najmlađi film u tom izboru, ali je negativ bio u lošem stanju i da je ekipa iz Centra za digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke uradila izuzetan posao, ukazavši na dragocjen doprinos reditelja Nikolića, koji je pomagao i kod nekih drugih filmova u kojima je bio direktor fotografije.

Direktor Vip mobile Dejan Turk rekao je da su “Tri karte za Holivud” 10. film restauriran u okviru projekta “Vip Kinoteka”, ali da nastavljaju dalje, jer “ima više od stotinu filmova koje treba restaurirati” i da mu je najdraže što je projekat na neki način prerastao granice Srbije.

- Mi smo maratonci koji su trčali zanimljivi krug uz nacionalnu klasu jugoslovenskih filmova koji će ubuduće biti deo specijalnog vaspitanja naše dece - rekao je Turk aludirajući na naslove nekih od restauriranih filmova.

Božidar Nikolić se prisjetio teškog vremena sankcija 90-ih.

- Donosili su nam traku, po jednu rolnu, u plastičnoj kesi. Ipak, više volim da kažem kako je lako bilo snimati, jer sam radio sa izvanrednim glumcima. Svi su verovali u ovaj film i voleli ga - rekao je Nikolić.

U filmu igraju Branislav Lečić, Bogdan Diklić, Ljubiša Samardžić, Neda Arnerić, Velimir Bata Živojinović, Branislav Jerinić, Vesna Stanojević, Dragan Nikolić, Slobodan Ćustić, Vesna Čipčić, Milutin Karadžić.

Diklić je primetio da je njegov lik policajca iz “Tri karte za Holivud” i danas vrlo aktuelan i prisjetio se da su se na snimanju svi radovali.

Vesna Stanojević, koja je igrala suprugu šefa policije, izjavila je da joj je to bila vrlo zanimljiva uloga, dok je sada već iskusni direktor fotografije Miloš Kodemo, koji je igrao jednog od tri dječaka koji žele u Holivud, rekao da se tada, sa 14 godina, opčinio filmom, stalno trčkarao oko reditelja i gledao kako kamera radi.

"Tri karte za Holivud" je nostalgična priča i dramatična komedija koja se dešava u Jugoslaviji u vrijeme kubanske raketne krize 1962. godine.

Dok tri dječaka, koji su opčinjeni magijom sedme umjetnosti, odlučuju da iz svoje zabite varošice pobjegnu u Holivud, lokalni policajac euforično organizuje doček maršala Tita, a njegovi "strogo kontrolisani" građani, pod utiskom dramatičnih događaja oko Kube, počinju da se dijele u dva tabora, riješeni da istjeraju do kraja ono što neće uspjeti Hruščovu i Kenediju.

Projekat "Vip Kinoteka" ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obilježila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.