Oko 200 djece migranata kreće u školu u Unsko - sanskom kantonu

Ministarstvo obrazovanja USK završilo je sve potrebne pripreme kako bi početkom drugog polugodišta tekuće školske godine započela nastava za djecu iz migrantskih porodica koje trenutno borave na području Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima resornog ministra Damira Omerdića, pri kraju su zdravstveni pregledi kojima će biti obuhvaćena sva djeca migranata.

- Dom zdravlja u Cazinu je već okončao sistematske preglede djece, a to će uskoro učiniti i Dom zdravlja u Bihaću. Također, u toku je tehničko opremanje učionica u kojima će se izvoditi nastava i sve bi trebalo da bude okončano u predviđenom roku - kazao je Omerdić.

Prema njegovim riječima, u nastavni proces biće uključeno 200 migrantske djece koja sada borave u prihvatnim smještajima, a nastava će biti organizovana u školama "Harmani", "Prekounje" i "Brekovica", koje se nalaze na području Bihaća, te u školi "Ostrožac" u Cazinu.

Omerdić ističe kako je u međuvremenu obavljena edukacija nastavnika koji će raditi s djecom migranata po posebno pripremljenom nastavnom planu i programu. "Radi se o vrlo osjetljivoj temi jer su mnoga djeca prošla kroz različite vrste trauma. Tokom nastavnog procesa djeca će učiti jezik i usvajati druga znanja", kazao je Omerdić.

On je dodao kako su sve pomenute aktivnosti pomogle humanitarne organizacije UNICEF i "Save the children", koje brinu o pravima djece širom svijeta.

Tagovi: