Šta o vašem zdravlju govori ono što ste naslijedili od mame?

U nekim slučajevima, ističu stručnjaci, pogled na majku može biti pogled na vas u budućnosti.

- Zdravlje vaše majke često može biti svojevrsna kristalna kugla za ono što možemo i sami očekivati - kaže Pamela Pik, profesorka medicine na Univerzitetu Merilend i autorka knjige "Body for Life for Women".

Ali nisu samo geni ono što utiče na nas, jer veliku ulogu imaju i naše svakodnevne navike.

Evo koji genetski faktori utiču na nas:

Oblik tijela

Imate salo oko stomaka koje vas užasno živcira i ne možete ga se nikako riješiti? Za to možete okriviti svoju mamu. Studije su pokazale da je vrlo često ovakva tjelesna građa naslijeđena od majki. Osim što ne izgleda lijepo, nosi rizike od bolesti srca i dijabetesa.

Mama vam se bavila plivanjem ili tenisom?

Vi ste onda prava srećnica. Naime, upravo kardiorespiraciona izdržljivost i opšta dobra forma koju imamo snažno su genetski uslovljeni. Stoga su velike šanse da ste od majke naslijedili snagu, izdržljivost i fleksibilnost - ili njihov nedostatak.

Stanje kože

Ako vas i u tridesetim progone akne, za to možete okriviti majku.

- Osobe koje imaju problema sa aknama obično imaju masnu kažu, što je nasljedno - objašnjava profesorka dermatologije Debra Jaliman s njujorške Škole medicine.

Utješno je to da osobe koje imaju masnu kožu izgledaju mlađe, jer masnija koža sporije dobija bore.

Osobe sa svjetlijom kosom i plavim očima, pokazala su neka istraživanja, brže dobijaju bore.

- Njihova je koža tanja i ima manje melanina, pa brže stare - objašnjava dr Jaliman.

Mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da ako vaša mama ili drugi bliski rođak pate od depresije, imate dvostruko ili trostruko povećani rizik od razvoja istog stanja.

Plodnost

Samo zato što je mama rodila vašeg brata ili sestru u 44. godini, to ne garantuje da ćete i vi moći da učinite isto. Ipak, postoje naučno utemeljeni dokazi o tome da su godine u kojima je majka prolazila kroz menopauzu najčešće nasljedne, te vam to može dati naznake i o vašoj plodnosti.

Takođe su studije pokazale da sklonost spontanim pobačajima može biti genetski uslovljena.

Zglobovi

Ukoliko je vaša majka imala problema sa osteoartritisom, odnosno degenerativnom bolešću zglobova, postoji 40-70 posto mogućnosti da je i sami naslijedite. Nerijetko je osteoartritis ruku povezan s poslom, ali ukoliko ga imate i u koljenima i kukovima, postoji velika vjerovatnoća da je to genetski uslovljeno, piše T portal.hr.