Uvode se nove akcize na struju

Bosna i Hercegovina bi uskoro u parlamentarnu proceduru trebalo da uputi amandmane na Zakon o akcizama kojim bi bile uvedene akcize na struju, što je jedna od predstojećih evropskih obaveza na putu ka EU, saznaju "Nezavisne".

Kako nam je rečeno, zakon bi se već našao u proceduri, međutim čeka se formiranje novog Savjeta ministara, a, takođe, radi se o mjeri koja bi mogla izazvati negativne reakcije u javnosti.
Međutim, izvjesno je da stanovništvo neće imati velikog razloga za brigu s obzirom na to da će najvjerovatnije akciza za domaćinstva iznositi nula maraka, a da bi se veći dio tereta prebacio na pravna lica i na privredu, koja bi mogla dobiti akciznu stopu. Međutim, ako poskupi struja za privredu, izvjesno je očekivati da bi moglo doći do lančanog poskupljenja ostalih proizvoda, a što bi se onda moglo odraziti i na životni standard stanovništva.
Kako list saznaje, pravilnik na osnovu kojeg će biti određene akcize je u izradi, ali zbog osjetljivosti teme niko od nadležnih nije želio da komentariše ove navode.
Odgovore o obavezi uvođenja akciza na struju nisu dobili ni od predstavnika Delegacije EU, ali iz Evropske komisije poslali su kratku informaciju iz koje proizlazi da se očekuje uvođenje akciza.
- Mi razumijemo da je BiH trenutno u procesu određivanja tarifa za 'Elektroprenos BiH' i nezavisne operatore sistema, ali Evropska komisija nije involvirana. To je pitanje u nadležnosti BiH - odgovorili su oni.

Tagovi: