Srbi u Čikagu proslavili pravoslavnu Novu godinu i Dan Republike Srpske

Svečanom akademijom, prigodnim besjedama, osveštanjem slavskog kolača i zabavnim programom Srbi u Čikagu su dočekali Pravoslavnu novu godinu te proslavili Dan Republike Srpske i Svetog arhiđakona Stefana.

U Srpskom sabornom hramu Hristovog vaskrsenja prethodno je održan pomen poginulima u stvaranju i odbrani Republike Srpske i svim poginulim Srbima u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka.

Organizator svečanosti je Udruženje koje okuplja Srbe iz Republike Srpske koji žive u Čikagu i koje svake godine početkom januara podsjeća Srbe u Americi i njihove prijatelje na to u kakvim je okolnostima nastala Republika Srpska kao i na potrebu sprskog jedinstva u njenom očuvanju.

Mirko Simić, predsjednik Udruženja Srba iz Republike Srpske

- Naš Dan ovdje u Čikagu počeli smo da obilježavamo prije 15 godina. Sve te godine kroz naše manifestacije upoznajemo srpske iseljenike, naročito druge i treće generacije, sa najnovijom srpskom istorijom i našim stradanjima u ratovima devedesetih. Prenoseći to svojim prijateljima Amerikancima istina o nama se sve više širi. Zahvaljujući tim aktivnostima Srbi u Americi Republiku Srpsku uz Srbiju doživljavaju kao svoju otadžbinu – objašnjava Mirko Simić predsjednik Udruženja Srba iz Republike Srpske.

Značajno učešće u svečanostima imali su sveštenici i monaštvo Srpske pravoslavne crkve. Osveštenje slavskog kolača predvodio je vladika srednjezapadno američki i novogračanički Longin.

Konzul Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović je čestitajući praznike istakao da su interesi Srbije i Republike Srpske da sačuvaju i osnaže srpski narod.

Konzul Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović

– Nama je interes da Srbi žive u miru u regionu i u rasijanju i da ekonomski napreduju. Značajnu ulogu u tome imate i vi Srbi u Americi koji pomažete vašem kraju i Republici Srpskoj. Te veze treba čuvati, jačati i prenositi na vaša pokoljenja. Ovdje ste više od dvije decenije, ali vaša djeca trebaju da nauče srpski jezik, da očuvaju našu religiju i tradiciju. Želim da se zahvalim vašem Udruženju kao i svim drugim srpskim organizacijama koja značajno doprinose vezama sa Srbijom i Republikom Srpskom, ali i u očuvanju srpske zajednice u Čikagu - istakao je konzul Radulović.

Najmlađi članovi udruženja pobrinuli su se za trpezu sa domaćim specijalitetima

Praznik su čestitali predsjednik Srpske narodne odbrane u Americi Nebojša Živković, sveštenik Dragan Veleušić i predsjednik crkvenoškolske opštine Hristovog Vaskrsenja u Čikagu Ilija Šišarica.

Kum slave Jovan Govedarica

Proslavi Dana Republike Srpske Čikagu pored brojnih gostiju i uzvanika prisustvovali su senator Republike Srpske Branko Tupanjac i predstavnici brojnih srpskih udruženja u Americi. Kumovi Slave bili su Helena i Jovan Govedarica.

Svetozar Dančuo

Tagovi: