Kako da uspješno vodite svoje finansije tokom 2019?

Ovo je godina novih početaka i to u svakom smislu. Zato čak iako ste prethodnih godina bili u krizi sa budžetom, ova godina je pravo vrijeme da riješite svoje finansijske poteškoće.

Rješenje je jednostavno. Počnite da vodite računa o svim troškovima koje imate i stavite svoje mjesečne rashode na papir. Kada kažemo sve rashode, prije svega mislimo na mjesečne račune i troškove, kao i namirnice koje su vam potrebne na mjesečnom nivou. Uz to, na spisak dodajte i koliko novca potrošite na odlaske u kafić, kupovinu garderobe i slično, jer ćete tako imati potpuni uvid u svoje dosadašnje raspolaganje budžetom. Uz ovakav plan, moći ćete da spriječite sav suvišni odliv novca i da napravite mjesečnu ušteđevinu.

Za ovakav podvig, prije svega vam je potrebna motivacija, tako da, još prije nego što počnete da štedite smislite u šta biste mogli da uložite ušteđeni novac, kako biste imali dodatni podsticaj za štednju. Bitno je da fokus sa smanjenja troškova pomjerite na povećanje vaše ušteđevine.

Da biste još više uštedjeli, pokušajte da novac, koji biste mjesečno stavili na račun za štednju, posmatrate kao dodatni trošak i da ga odmah oduzmete od plate i stavite na račun, kako ga tokom mjeseca ne biste potrošili na stvari koje vam nisu baš neophodne.

Trudite se da sve plaćate kešom, jer ćete tako imati neuporedivo bolji uvid u svoje troškove.

Štedite kako biste dostigli svoje finansijske ciljeve, ali nemojte biti žrtva svoje štednje. Dopustite sebi po neki poklon, s vremena na vrijeme, kako bi vam ovakav način štednje lakše pao.

Posljednji korak dobre štednje biće provjera. Odaberite jedan dan u mjesecu, kada ćete provjeravati svoje bankovne račune, kako biste uvijek bili u toku sa novcem sa kojim raspolažete.

Ovakav način štednje u mnogome će olakšati 2019. godinu, jer vam neočekivani troškovi više neće stvarati stres, s obzirom da ih uvijek možete pokriti ušteđenim novcem.

Ove godine ne dozvolite da novac kontroliše vaš život, već vi preduzmite kontrolu nad svojim planovima i finansijama.

Tagovi: