Ova biljka je najbolji prirodni lijek protiv kašlja

Od ove ljekovite biljke najviše se koristi korijen i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi!

Jedan od poznatijih narodnih lijekova protiv kašlja, koji se koristi od davnina jeste čaj od bijelog sljeza.

Ova biljka ima nekoliko naziva a jedna od su dobri, pitomi i veliki sljez. Najčešće se koristi za liječenje disajnih organa. U medicini se upotrebljava kao sredstvo koje se odlično pokazalo u oblaganju sluzokože. Pored ovih blagodeti, liječi kožu, smiruje otoke i crvenila. Njegova upotreba je neograničena i ulazi u sastav mnogih lijekova, ali i raznih krema i kozmetičkih proizvoda.

Od ove ljekovite biljke najviše se koristi korijen i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi. Čaj od bijelog sljeza za kašalj se pravi od korijena biljke.

Vadi se u oktobru mjesecu, obrađuje se, suši a zatim se sjecka. Korijen bijelog sljeza sadrži 35 % sluzi, 35 % skroba, 10 % saharoze, 10% pektina i drugih materija.

Osim korijena ljekoviti dijelovi bijelog sljeza su i list i cvijet.

U narodnoj medicini sljez se koristi kao laksativ. Za tu potrebu priprema se malo jači čaj koji popijete odjednom. Nakon njega potrebno je popiti 2 – 3 čaše čiste vode kako bi brže prošao kroz digestivni trakt. Bijeli sljez je biljka iz prirode i možete je koristiti koliko god dugo da je potrebno.

Posjeduje nevjerovatna inflamatorna svojstva i služi za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Pomaže kod upala u gastrointestinalnom traktu, liječi razne upale usta kao i gastritis i kolitis. Takođe, ublažava, smiruje i liječi čireve, razne vrste opekotina i varikozne vene.

Preporučuje se za redovnu upotrebu osobama koje su sklone alergijama i onima koji imaju osjetljivu kožu. Oslobađa svraba, otoka, crvenila i gušenja. Iz tog razloga se često koristi u kozmetici posebno u kremama poslije sunčanja.

Kako se pravi čaj od bijelog sljeza
Sastojci:
  • Supena kašika osušenog korijena bijelog sljeza
  • 2 dcl proključale vode

Stavite vodu na vatru i ostavite da proključa. U šolju sipajte jednu ravnu supenu kašiku korijena bijelog sljeza. Zatim prokuhanu vodu prelijte preko smjese u šolji i poklopite tanjirićem. Ostavite sa strane kako bi se napitak prohladio. Poslije 2 do 3 sata smjesu procijedite. Tokom dana čaj od sljeza pijte u gutljajima u razmacima od nekoliko minuta.

Sirup od bijelog sljeza

Pripremite 50 g korijena bijelog sljeza koji ćete iskoristiti za napitak. Potopite ga u 3 dcl hladne vode pa ostavite neka odstoji 12 sati. Sirup za kašalj procijedite pa pomiješajte sa 1 kg domaćeg meda. Takođe, možete koristiti za miješanje i sirup od maline kao i sirup od ribizle ili višnje.

Ovaj prirodi lijek za kašalj obavezno čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Konzumirajte ga na svaka dva sata po jednu supenu kašiku.

Napomena: Prije upotrebe ovih prirodnih lijekova konsultujte se sa ljekarom.

Tagovi: