Sedam pitanja o kontracepciji koje mora postaviti svaka žena

Korištenje zaštite tokom seksualnog odnosa znak je odgovornosti, brige za svoje tijelo i zdravlje. Mnoge žene srame se postavljati pitanja o kontracepciji svojim ginekolozima, ali za to nema nikakvog valjanog razloga. U nastavku pročitajte sve što morate znati o metodama zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti

1. Koja je najbolja kontracepcija? 
Doktori se slažu kako je najbolja metoda kontracepcija za seksualno aktivne osobe takozvana ‘dvostruka metoda’. Ona uključuje korištenje kondoma (jedino sredstvo koje štiti od polno prenosivih bolesti) u kombinaciji s pilulom, spiralom, flasterom ili nekim drugim kontracepcijskim sredstvom.

2. Kako mogu odabrati najučinkovitiju metodu za sebe? 
Sve ovisi o vašem životnom stilu i potrebama. Neko ne može biti disciplinovan i svaki dan u isto vrijeme popiti tabletu. Zato je najbolja metoda zaštite, tj. kontracepcijsko sredstvo ono koje možete koristiti tačno prema uputama i dosljedno, a u odabiru će vam pomoći vaš ginekolog.

3. Što je to unutarmaternična kontracepcija? 
To je reverzibilna metoda kontracepcije uz pomoć intrauterinog uloška (intrauterine device – IUD) koja se u posljednjih nekoliko godina pokazuje kao najpouzdanije sredstvo za sprječavanje neželjene trudnoće. Intrauterini uložak postavlja ili uklanja ginekolog i u pitanju je dugotrajno kontracepcijsko sredstvo koje može trajati i nekoliko godina.

4. Zašto je moja prijateljica imala teške nuspojave nakon korištenja određene kontracepcije? 
Vaša prijateljica i Vi niste ista osoba, nekome jedna metoda odgovara, a drugome ne. Tako će neke žene imati problema s promjenom raspoloženja i grčevima tokom korištenja pilule, dok će je druge koristiti bez problema.

Ako imate bilo kakvih nuspojava zbog odabrane kontracepcijske metode, obavezno se obratite svom ginekologu, otvoreno razgovarajte s njim i tražite promjenu. Ponekad će trebati više vremena da nađete metodu koja vam najbolje odgovara.

5. Trenutno nisam seksualno aktivna, mogu li prestati koristiti pilulu? 
Možete napraviti što god želite. Samo morate biti svjesni da su hormonalna kontracepcijska sredstva najučinkovitija ako se dosljedno koriste i ponekad im treba malo vremena da ‘prorade’ kada ih ponovno počnete koristiti nakon određenog perioda prestanka. U tom periodu ne pouzdajte se samo u pilulu, nego obavezno koristite i kondom.

6. Postoji li razlog za korištenje pilule nevezan uz trudnoću? 
Naravno, mnoge hormonalne metode koriste se za liječenje raznih zdravstvenih stanja. Ako imate jake grčeve tokom menstruacije i obilna menstrualna krvarenja, ginekolog će vam propisati upravo kontracepcijske pilule kako bi regulisao vašu menstruaciju.

7. Što sve moram znati o piluli za "jutro poslije"? 
Ona sadrži veću dozu hormona koji se nalaze u kontracepcijskim pilulama i sprječava početak procesa oplodnje. Što je prije uzmete, to bolje, ali funkcioniše i ako se uzme u periodu između 2 do 5 dana nakon odnosa.