Održano duhovno veče u Pribiniću: Izložba slika i ikona u staroparohijskom muzeju

U staroparohijskom muzeju u Pribiniću sinoć je održana izložba slika i ikona u sklopu duhovne večeri parohije Pribinić.

Organizatori izložbe su Kulturni centar Teslić i sveštenik parohije Pribinić Dragan Marković, čije su aktivnosti na oživljavanju muzeje i kulture u Pribiniću već uveliko prepoznatljive.

Želja organizatora i domaćina je prije svega da u ovom kraju oživi sadržaje iz kulture, jer je Pribinić odavno poznat kao sredina iz koje potiču mnogi poznati teslićki intelektualci. Svima njima prethodio je Prota Stevan Dušanić čiji su rad i djelo sveštenika Dragana inspirisali na aktivnosti oživljavanja staroparohijskog muzeja.

Manifestaciju su podržali umjetnici čija su djela izložena u muzeju: Dario Bijelac, Miladin Smiljić, Vinka Jovičić, Milenko Janjić iz Teslića, Goran Čupić iz Kotor Varoši, Goran Vasić iz Prnjavora te studenti umjetničkih studija, Nataša Gojković, Ivna Kujundžić i Aleksandra Kuzmanović, piše Srpskainfo.

Izložena djela su nastala u sklopu Likovnih susreta “Hajdučke vode 2018.” i umjetnici su ih darovali kao budući kulturni resurs ovog kraja.

Posebnu pažnju privukle su slike Milice Mišić diplomca Akademije Srpske Pravoslavne Crkve za umjetnost i konservaciju Beograd. Ove slike nisu dio Likovnih susreta već su nastale kao produkt rada umjetnice u proteklom periodu. Umjetnica je naglasila da je ovo uvertira za njenu prvu samostalnu izložbu koju planira da organizuje u Tesliću. Da bi ugođaj bio kompletan potrudila se profesorica Marija Vuković, koja je sa učenicima iz OŠ „Prota Stevan Dušanić“ iz Pribinića pripremila kraći kulturno umjetnički program.