Konferencija u manastiru Liplje: Jačanje kulturne ponude opštine Teslić

U manastiru Liplje u Tesliću sinoć je održana konferencija o temi „Lokalni razvoj opština kroz poboljšanje turističke ponude bazirane na aktivnom uključivanju kulturno-istorijskog i religioznog nasljeđa“.

Radni sastanak su organizovali Kulturni centar Teslić i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u okviru zajedničkog projekta uz podršku Turističke organizacije opštine Teslić.

U radu konferencije učestvovali su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS, akademske zajednice, turistički radnici iz Teslića i susjednih opština, kao i predstavnici vjerskih ustanova. Konferenciju je otvorila pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić naglašavajući da su vjerski turizam i kulturno nasljeđe ono što treba da se izučava u našem obrazovnom sistemu.

Učesnici konferencije naglašavaju da je razvoj kulture i turizma veoma važan preduslov ekonomskog razvoja lokalne zajednice, pa se iz tih razloga mora sistematično i ozbiljno prilaziti rješavanju tih pitanja.

Odavno postoji potreba za ovakvim razmjenama mišljenja i iskustava i ovo je jedini put ostvarenja kvalitetnih rezultata.

Mnoštvo je kvalitetnih zaključaka i ideja koje će u skoroj budućnosti biti korišteni u realizaciji projekata za koje su učesnici konferencije rekli da žele zajednički osmišljavati i realizovati. Ovo je prva u nizu konferencija koje se planiraju u bliskoj budućnosti, a sve u cilju stavljanja kulturnih sadržaja na primarno mjesto.

Tagovi: