Dom zdravlja “Sveti Sava” Teslić dobio defibrilator sa monitorom

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić uručio je danas Domu zdravlja “Sveti Sava” u Tesliću medicinski aparat defibrilator sa monitorom, čija je vrijednost 20.000 KM.

Bogdanić je rekao da je riječ o modernom šilerovom aparatu, jednom od najboljih iz te vrste, koji će znatno unaprijediti intervencije u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tesliću, koja je raspolagala sa dva poluispravna starija modela.

- Defibrilator sa monitorom omogućava praćenje srčanog ritma i ostalih parametara, i očekujem da će u narednom periodu svi oni koji rade u Službi proći obuku za korištenje - rekao je Bogdanić novinarima, prenose agencije.

On je najavio da će u narednom periodu ovoj zdravstvenoj ustanovi biti isporučen aparat digitalni mamograf, vrijednosti od oko 160.000 KM, a po odluci predsjednika Vlade Željke Cvijanović, s ciljem predupređivanja karcinoma dojke.

Vršilac dužnosti direktora Đurađ Trivunović zahvalio je ministru Bogdaniću na ličnoj donaciji, vrijednosti od oko 20.000 KM.

On je rekao da je završena procedura i potpisan ugovor za isporuku digitalnog mamografa, kao i procedura za izbor izvođača radova za rekonstrukciju krova, koji košta oko 72.000 KM sa rokom izvršenja do 30 dana.

“Imamo obećanje i od Vlade Srpske te fondova PIO i zdravstva da će i oni u jednom dijelu učestvovati u sanaciji”, rekao je Trivunović.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu predstoji i poboljšanje energetskog dijela jednog dijela objekta ove zdravstvene ustanove.

Ljekar opšte prakse Kristina Savić pojasnila je da će defibrilator sa monitorom značajno unaprijediti kvalitet zdravstvenih usluga i omogućiti bolji tretman pacijenta, s obzirom da je riječ o mobilnom uređaju.

Ona je upozorila da je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti izuzetno velika.