Otvoren rekonstruisani most na Velikoj Usori

U mjestu Slatina-Kondžilo kod Teslića danas je otvoren rekonstruisani most na rijeci Velika Usora, ukupne vrijednosti oko 330.000 KM.
 

Vrpcu su presjekli potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske Ivana Perkušić, uz prisustvo ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragana Bogdanića i ministra za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davora Čordaša.

Jerković je rekao novinarima da je za izgradnju mosta Vlada Hrvatske izdvojila oko 1.000.000 kuna /oko 263.560 KM/, Vlada Srpske oko 70.000 KM, a realizator je teslićka opština.

On je ukazao na značaj mosta za stanovnike ovog područja, koji su mahom povratnička populacija, jer vodi do katoličkog Marijanskog svetišta Komušina na brdu Kondžilu.

Otvaranje mosta u Tesliću

Foto: Srna


– Most je trebalo da bude sagrađen prije tri godine. Bilo je tu osporavanja, ali sreća da je i sam kradinal Vinko Puljić pokrenuo inicijativu, opština prihvatila, a Vlada Hrvatske i Vlada Srpske su finansirale kompletan most – naveo je Jerković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić istakao je da će rekonstruisani most, izgrađen sredstvima dvije vlade, služiti prvenstveno mještanima, te izrazio nadu da će biti nastavljena dobra saradnja sa Hrvatima u Tesliću i BiH, kao i sa Vladom Hrvatske na daljim projektima infrastrukture koji će omogućiti povratak i ostanak na ovim prostorima.

– Moram da naglasim da ovaj most ima svoj značaj i za razvoj turizma u Tesliću, jer se ostvari preko 70.000 noćenja ljudi iz Hrvatske, koji najviše dolaze na svetište u Kondžilu – izjavio je Bogdanić.

On je ukazao i na doprinos lokalnih mještana u realizaciji izgradnje mosta.

Izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske Ivana Perkušić rekla je da je jedan od glavnih strateških i spoljnopolitičkih ciljeva Hrvatske očuvanje i povratak Hrvata u BiH, što se sprovodi i kroz infrastrukturne projekte.

– Most je simbol zajedništva i simbol bolje budućnosti – izjavila je Perkušićeva i najavila jačanje položaja Hrvata izvan Hrvatske infrastrukturnim, obrazovnim i naučnim projektima.

Kardinal Vinko Puljić naglasio je da je most važan i za katolike, ali i za druge građane “koji će preko njega najviše prolaziti uoči i na dan Velike Gospe”.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević napomenuo je da je ova lokalna zajednica obezbijedila tehničku dokumentaciju i pripremne radove za izgradnju mosta.

Predsjednik mjesne zajednice Slatina Igor Baučić istakao je da će novoizgrađeni most značajno unaprijediti frekventnost saobraćanja.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i ministarstva boraca u Vladi Hrvatske.

Ugovor o rekonstrukciji mosta na rijeci Velika Usora u mjestu Slatina-Kondžilo sa načelnikom opštine Teslić Milanom Miličevićem 18. juna potpisao je ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš.

(Agncije)