U Tesliću održan drugi skup Jelića

U zaseoku Jelića Potok kod Banja Vrućice okupilo se oko 200 članova loze Jelić, na drugom “Skupu Jelića”, manifestaciji čiji je cilj očuvanje i njegovanje porodičnih veza.

- Ovaj skup je bitan za sve nas Jeliće. Ima za cilj da učvrstimo naše porodične veze, da poštujemo i čuvamo jedni druge. Mlađim generacijama želimo da prenesemo poruku da je porodica svetinja - rekao je novinarima Slaven Jelić, organizator drugog “Skupa Jelića”, koji je održan juče.

On je podsjetio da je prošle godine predstavljeno i porodično stablo sa upisanih 618 imena Jelića.

Jelić kaže da su na porodično druženje Jelići stigli sa svih kontinenata, s obzirom da veliki broj njih danas živi u inostranstvu, te da im ovakva okupljanja mnogo znače.

- Došao sam prije dva dana iz NJemačke samo zbog ovog skupa, a sutra opet idem nazad. Žena mi je NJemica. Ja nikada neću zabraviti odakle potičem i moj Jelića Potok - rekao je Nenad Jelić koji je dobio posebno priznanje za doprinos organizaciji skupa.

Protonamjesnik Milomir Jelić pojašnjava da ovaj skup predstavlja sjećanje na pretke Jelića koji su doselili u Jelića Potok.

- Sjećanje na baku Jelu, koja je jedan od osnivača loze Jelića, onu koja je sa svoja tri sina izrodila lozu, a po njoj smo i dobili prezime Jelić. To je na prvom mjestu, a na drugom mjestu je okupljanje porodice, odnosno, suština starog ognjišta. Zbijanje, skupljanje oko ognjišta, oko matice, a matica je prije svega majka, to jeste naša baka Jela - pojašnjava protonamjesnik Jelić.

Jelići su posjetili crkvu i groblje na Gornjoj Vrućici, gdje su prisustvovali molitvi, a potom se uputili na vožnju kroz svoje rodno selo Jelića Potok.

U Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” prikazan je i dokumentarni film koji govori o zaseoku Jelića Potok i poginulim borcima iz ove loze.

Jelići su nakon projekcije položili vijence na spomenik poginulim borcima, a druženje uz prigodan kulturno-umjetnički program nastavili u ljetnoj bašti restorana “Kiseljak” u Banji Vrućici.

Prema pisanim tragovima Jelići na ovom prostoru žive od 17-og vijeka, prenose agencije.

Organizatori najavljuju da se okupljanje članova iz loze Jelić nastavlja i naredne godine sa željom da okupe još veći broj članova svoje porodice.

Tagovi: