Tešanović: BiH nema nuklearni otpad

Zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović istakao je danas da BiH nema nuklearni otpad, nego istrošene radioaktivne izvore koji su korišćeni u industrijske i medicinske svrhe.

Tešanović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da, bez obzira na to što ne postoji centralno skladište za te izvore, ne postoji velika opasnost da dođe do njegove zloupotrebe.

-Poznato je da u BiH nemamo jedno centralno skladište. Imamo istrošene radioaktivne izvore na više lokacija koje se nalaze pored industrijskih postrojenja ili u bolnicama gdje su bili korišćeni i uskladišteni kako je to bilo propisano- rekao je Tešanović.

Tešanović, koji je i koordinator za saradnju BiH sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču, rekao je da je cilj da se pronađe jedno centralno skladište u BiH i da se svi izvori uskladište i smjeste na pravi način, te da je taj postupak u toku, prenose federalni mediji.

-Mi smo kao Agencija kontaktirali i entitetske vlade da nam pomognu jer znamo da je to pitanje i lokalne zajednice, a kontaktirali smo i Ministarstvo odbrane. Dobili smo nekoliko lokacija koje zbog niza okolnosti nismo smatrali adekvatnim- naveo je Tešanović.

On je izrazio uvjerenje da će BiH u narednom periodu raditi puno intenzivnije na tome, s obzirom da je u procesu dobijanja granta od EU za rješavanje ovog pitanja.

(Agencije)