Hrvat tvrdi da je u RS platio kaznu zbog dresa sa šahovnicom, u Kostajnici druga priča

Dario Strašček iz Zagreba tvrdi da je platio kaznu od 50 maraka policiji Republike Srpske samo zbog toga što je, prolazeći kroz Kostajnicu, nosio dres hrvatske fubdalske reprezentacije.

Kako je ispričao za portal 24sata.hr, sve se desilo u ponedjeljak, odnosno dan nakon finala Mundijala u Rusiji na kome je Hrvatske osvojila srebrnu medalju. Zagrepčanin je u društvu dvije ćerke bio na putu za more.

– Vidio sam da je policijski automobil stao ispred kafića. Bio sam potpuno iznenađen kad je policajac krenuo prema meni, a još više kad mi je rekao da će me kazniti zbog remećenja javnog reda i mira, jer nisam ništa učinio. Policajac me pitao znam li gdje sam. Ja sam mu rekao da sam u Bosni i Hercegovini, a on je odgovorio da griješim, da sam u Republici Srpskoj i da bih mogao dobiti batina zbog hrvatskih obilježja. Rekao je da me zato mora kazniti. Kad sam sjeo u kafić, neko me je prijavio policiji. Zaista nisam ni navijao ni bilo koga na bilo koji drugi način provocirao. Mlađa ćerka mi se rasplakala, bilo je izuzetno neugodno – ispričao je Dario.

Tvrdi da mu je policajac naredio da se odmah presvuče, što je i uradio i odmah napustio grad.

– Ne mogu vjerovati da se to događa 2018. Bojao sam se i za ćerke jer su mi iz drugih kafića neugodno i ružno dobacivali dok sam razgovarao s policajcem – kaže Dario.

Srpskainfo navodi da iz MUP Srpske očekuje detaljnije informacije o ovome.

Iz policije RS su za hrvatski portal rekli da će provjeriti navode i o svemu obavijestiti Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP Republike Srpske.

Nezvanično, veliki broj građana Kostajnice taj dan je nazvao MUP RS tvrdeći da se osjećaju ugroženo ili neugodno.

Po svemu sudeći, ovo je samo jedna strana priče. Predsjednik Skupštine opštine Kostajnica Nikola Janjetović za Srpskainfo kaže da se po gradu priča da su se prolaznici iz Hrvatske ponašali provokativno.

– Navodno se jedna od žena u dresu Hrvatske slikala u parku, kraj spomenika palim srpskim borcima. To je navodno iznerviralo građane koji su to prijavili policiji. Šta je dalje bilo, zna samo policija – kaže Janjetović.

Inače, Kostajnica je pogranična opština Srpske i Hrvatske. U njoj su u posljednjem ratu počinjeni ratni zločini Hrvatske vojske nad Srbima.

Tagovi: