Zavod plaća zapošljavanje u “Elektroprivredi RS”, državnim institucijama i SNSD-ovim opštinama

Iako vlast Republike Srpske priznaje da postoji višak radnika u javnom sektoru to ih nije omelo da odobre sufinasiranje zapošljavanja stotina pripravnika u „Elektroprivredu RS“, više republičkih i lokalnih institucija i ustanova, te po gradskim i opštinskim upravama, od kojih je u skoro svim na vlasti SNSD, saznaje CAPITAL.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje RS odobrio je na sjednici u utorak novac za Program podrške zapošljavanju mladih sa visokom stručnom spremom (VSS) u statusu pripravnika u 2018. godini.

Riječ je o sufinansiranju obavljanja pripravničkog staža za 767 lica sa VSS, a koji su na evidenciji nezaposlenih i bez radnog iskustva.

Sufinasiranje po jednom pripravniku iznosi 6.000 KM na godišnjem nivou, a temelji se na iznosu mjesečne neto plate od 500 KM. Ukupna izdvajanja za ove namjene su 4,6 miliona KM.

Iz spiska poslodavaca kojima su odobrena sredstva, a koji je u posjedu portala CAPITAL, vidljivo je da javni sektor čini skoro polovinu od ukupnog broja poslodavaca kojima je odobreno sufinasiranje.

Gomilanje radnika u „Elektroprivredu RS“

Samo „Elektroprivredi Republike Srpske“ i njenim zavisnim preduzećima odobreno je sufinasiranje od ukupno 156.000 KM za zapošljavanje 26 pripravnika.

Najviše će ih biti zaposleno u „Elektro-Bijeljini“, i to 10 pripravnika, za koje je dato 60.000 KM.

Matično preduzeće u Trebinju zaposliće pet radnika i dobiti 30.000 KM.

Planirano je i da po tri pripravnika budu zaposlena u Istraživačko razvojnom centru elektroenergetike u Istočnom Sarajevu, u „Hidroelektranama na Drini“ i u „Hidroelektranama na Vrbasu“. Pojedinačno će ova tri poslodavca dobiti po 18.000 KM.

„Elektrokrajini“ će sa 12.000 KM biti sufinansirano zapošljavanje dva pripravnika.

„Elektroprivreda“ je na kraju 2016. godine imala čak 9.100 zaposlenih, a većina zavisnih preduzeća ERS i tokom prošle godine je nastavilo da povećava broj radnika.

Zavod sam sebi dao pare za pripravnike

Pored gomilanja radnika u „Elektroprivredu RS“, pripravnici se, par mjeseci pred opšte izbore, zapošljavaju i u republičke institucije, ustanove i preduzeća, iako se godinama unazad govori kako je neophodno smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru.

Više o tome pročitajte na portalu CAPITAL.