Počeo Sabor izvornog narodnog stvaralaštva u Tesliću

Nakon osmogodišnje pauze teslićki Sabor izvornog narodnog stvaralaštva ove godine nastavio je svoj kontinuitet. U sklopu dva saborska dana predviđeno je da se javnosti predstavi osam kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Teslićki Sabor izvornog narodnog stvaralaštva je manifestacija revijalnog karaktera koja se održava sa ciljem promocije kulture i tradicije srpskog naroda.

Samom programskom sadržaju trebalo je da prethodi ulični defile svih učesnika, a sam program da se održi na otvorenom. Međutim, zbog loših vremenskih prilika sabor je premješten u glavnu salu bioskopa.

''Cilj sabora je njegovanje tradicije i običaja srpskog naroda na prostorima gdje žive Srbi. Svako društvo u dvadesetak minuta svoga programa kroz scenski prikaz treba da prikaže po jedan običaj iz kraja iz koga dolaze, zatim folklor, odnosno igru i pjesmu. Naravno sve to treba da se izvede u autentičnim narodnim nošnjama'' - pojasnio je predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg sabora Živko Petrović.

Saborom izvornog narodnog stvaralaštva ujedno je otvoreno i ''Teslićko ljeto'' koje se takođe održava tradicionalno pod patronatom opštinske Turističke organizacije i Načelnika opštine. U sklopu ''Teslićkog ljeta'' predviđen je čitav niz kulturno-zabavnih sadržaja koji će biti krunisani Ovnovijadom na Vučijoj planini i to početkom septembra kada se i završava ova manifestacija.

Priredila D. M. L.