Cvijanović: Uskoro nove intervencije Vlade za pobošanje statusa penzionera

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas nove intervencije Vlade Srpske za poboljšanje statusa penzionera.

- U ime Vlade sam, zajedno sa penzionerima, dogovorila još nekoliko poteza u narednom periodu. Svakako biće još jedna intervencija, a usaglasili smo se da pokušamo prvo da djelujemo prema onima koji imaju najniže penzije - rekla je Cvijanovićeva na izletišu Solila kod Teslića, gdje je prisustvovala druženju penzionera.

Cvijanovićeva je istakla da je Vlada Srpske zajedno sa penzionerima dosta toga uradila u prethodnom periodu.

Ona kaže da je jako ponosna na mjeru prebacivanja isplata penzija na trezor, što je dovelo do apsolutne sigurnosti i redovnosti isplate, iako je u vrijeme donošenja ta odluke djelovala prilično hrabro i nije uživala punu podršku.

- Dobro sam saslušala penzionere i razumjela sam zašto im je to važno, a onda sam bila i najveći lobista za takvu odluku. Mislim da je to bio sjajan potez - rekla je Cvijanovićeva i navela da se paralelno sa tim radilo i na povećanju penzija.

Ona podsjeća da je prošle godine ostavaren rekordan broj zaposlenih, na šta je posebno ponosna.

- Imali smo najbolje rezultate po pitanju izvoza, najbolju pokrivenost uvoza izvozom. Sve to nam daje mogućnost da računamo da će penzije biti veće već sa najavljenim povećanjem plata. Penzioneri već od sljedeće godine mogu očekivati da imaju redovno usklađivanje penzija - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je ponosna što je Vlada Srpske donijela odluku i promijenila zakon da može vanredno intervenisati, jer penzioneri nemaju vremena da beskonačno mnogo čekaju da se kompletna ekonomska situacija popravi pa da onda računaju na redovno usklađivanje penzija, prenose agencije.

Današnjem trećem po redu druženju penzionera na izletištu Solila na planini Borja kod Teslića prisustvovali su i predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić, te predsjednik Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić.

Druženju se odazvalo oko 2.000 penzionera sa područja opština Teslić, Petrovo, Kotor Varoš i Čelinac.