Dječak izumio uređaj za spašavanje mališana u užarenim automobilima

Bišop Kuri je dječak koji vrijedno radi na rješavanju velikog problema u SAD-u - stradavanja djece u užarenim automobilima, piše CBS News.

Prije godinu dana je vidio vijest o smrti šestomjesečne bebe koja je umrla nakon što je ostavljena u zatvorenom automobilu na užarenom suncu u njegovom komšiluku. U roku od nekoliko sati, Bišop je došao na ideju kako spriječiti takva stradanja djece.

- Vijest o smrti bebe ga je strašno ražalostila i tada je počeo razmišljati što bi se moglo učiniti kako bi se takve tragedije spriječile u budućnosti - kazao je njegov otac.

Čim je došao s posla, kako je kazao, njegov 11-godišnji sin mu je potrčao u susret s napola zgužvanim papirom u ruci na kojemu je imao detaljno nacrtan plan svog izuma koji je nazvao Oasis.

- Kad mi je pokazao skicu, bio sam ponosan na njega zato što je razmišljao o rješenju tog velikog problema. Obično se samo požalimo na probleme, rijetko ko traži i rješenje - govori njegov otac.

Dječak je dizajnirao ventilator koji bi se automatski uključio kad bi unutrašnjost automobila dostigla određenu temperaturu. Uređaj bi bio postavljen na naslonjač za glavu, prednji ili zadnji. Mjesto na koji bi se ventilator postavio ovisilo bi o starosti djeteta i položaja sjedalice.

- Uređaj ujedno otkriva i je li se vozilo zaustavilo, a pritom koristi GPS tehnologiju. Potom uređaj otkriva sjedi li dijete u automobilu koji se zagrijava. Ako se otkrije prisustvo djeteta, iz ventilatora počinje duvati hladni vazduh preko unutarnjeg sistema hlađenja - objašnjava otac.

No, učenik šestog razreda nije stao na tome. Želio je pronaći način na koji bi spasio dijete iz potencijalno opasne situacije pa je, uz GPS, dodao i WI-FI. Ako je ventilator uključen, ugrađena antena koristiće WI-FI kako bi kontaktirala roditelje djeteta koje je u automobilu. Ako ne odgovore, sistem sve dojavljuje lokalnim vlastima.

Tagovi: