Težak položaj Srba porijeklom iz Republike Srpske u Sloveniji

Političko i društveno djelovanje Srba u Sloveniji, većinom porijeklom iz Republike Srpske, Federacije BiH, ali i Srbije te ostalih država bivše Jugoslavije je skučeno u mnogim segmentima.

Problemi proističu iz njihovog nerješenog statusa u ovoj državi, smatra Saša Gajić, predsjednik Saveza srpske dijaspore Slovenije.

On je u Gradiški za Srpskainfo rekao da, prema evidencijama srpskih udruženja i Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji ima više od 200.000 Srba. Međutim, oni za razliku od drugih, po brojnosti manjih nacionalnih zajednica, nemaju status nacionalne manjine.

– Prilikom popisa ili nekog drugog izjašnjavanja, u Sloveniji, u državnim dokumentima ne postoje rubrike u koje je moguće upisati srpsku pripadnost niti Slovenija tome pridaje bilo kakav značaj. U ovoj državi se trude da Srbe izbrišu kao najbrojniju populaciju, poslije samih Slovenaca – smatra Gajić, inače porijeklom iz okoline Gradiške koji u Sloveniji živi gotovo pola vijeka.

On naglašava da je problem kulminirao prilikom pokušaja kandidovanja za izbore nedavno formirane Socijalne srpske stranke Slovenije, prve sa nacionalnom srpskom odrednicom u svome imenu, u poratnoj političkoj praksi.

– Nama je u stranačkoj centrali javljeno, službenim putem, da do 3. maja dostavimo 1.500 potpisa. To ne bi bio problem da je rok duži od sedam dana. Za druge državni aršini su drugačiji, mi smo diskriminisani. To je Srbe odnosno Socijalnu srpsku stranku Slovenije, praktično eliminisalo sa političke scene, kao potencijalni politički faktor koji bi mijenjao političku i društvenu sliku Slovenije – smatra Saša Gajić, jedan od najuticajnijih lidera Srba u ovoj bivšoj jugoslovenskoj državi.

On kao i ostali naši sagovornici u srpskim udruženjima smatraju da Srpska i Srbija, kojima oni godinama ukazuju na poteškoće, ne čine dovoljno niti odgovorno shvataju probleme Srba u Sloveniji.

– Neoprostivo je za nas da se zvaničnici iz Banjaluke i Beograda ne trude da razumiju naše probleme. Oni u kontaktima sa Slovenijom ne čine dovoljno da Srbi ovdje dobiju status nacionalne manjine kao što ga ima veoma skromna zajednica Slovenaca u RS i BiH. Slovenija je u EU i ne poštuje naša ljudska prava, a BiH je daleko od toga, gdje se ipak drži i poštuje svačiji nacionalni identit – navode u Savezu srpske dijaspore Slovenije.

Saradnja

Oni takođe zamjeraju vlastima RS i Srbije što, kao kažu, mnogo više i bolje sarađuju sa zvaničnom Ljubljanom i Slovencima dok su Srbi, njihovi sunarodnici u toj zemlji na periferiji interesovanja matičnih zemalja. Inače, u ovom Savezu kažu da je čak 70 odsto Srba u Sloveniji porijeklom iz RS i BiH.

Srpskainfo