Čečava: KUD ''Dušan Stanković'' na festivalu u Turskoj

Kulturno-umjetničko društvo ''Dušan Stanković'' iz Čečave kod Teslića nastupiće na međunarodnom festivalu folklora u Sarimsakliju u Turskoj. Festival je takmičarskog karaktera, a Čečavljani očekuju da će se vratiti sa nagradama. Generalni pokrovitelj njihovog odlaska u Tursku je načelnik opštine Teslić, Milan Miličević.

Članovi KUD ''Dušan Stanković'' iz Čečave 16. septembra putuju u Tursku, u Sarimsakli, gdje se održava tradicionalni međunarodni festival folklora. Tamo bi trebalo da ostanu šest dana, gdje će osim folklornog prikaza, obići i određene znamenitosti. Pripreme za ovaj izazovni nastup su uveliko u toku, a sve kako bi mogli parirati izuzetno jakoj konkurenciji.

„Ponosni smo i čast nam je i dika da idemo na jedan svjetski festival koji je takmičarskog karaktera. Biće oko 28 ansambala iz čitavog svijeta, biće između 10 i 15 država sa oko 3000-4000 folkoloraša. Takođe rekli su nam da je kompletan festival izuzetno posjećen, odnosno da svaku veče bude između deset i petnaest hiljada ljudi u publici.“ – rekla je Ana Mastilović, članica KUD ''Dušan Stanković'' Čečava.

Tradicionalni festival u Sarimsakliju je takmičarskog karaktera, a KUD iz Čečave predstaviće se sa tri koreografije, prvenstveno igrama i pjesmama čečavskog kraja.

„Članova KUD-a nastupa 50, odnosno ide nas 52 sa upravom društva. Dole ćemo se predstvaiti sa tri koreografije. Veterani imaju zadatak da prikažu izvorna kola čečavskog kraja, znači šargija i violina. Takođe izvođači imaju zadatak da prikažu ta kola čečavskog kraja i pored toga izvođački ansambl ima zadatak da odigra igre iz vranjskog polja.“ - naglasila je Nataša Mastilović, predsjednik KUD ''Dušan Stanković'' Čečava.

U KUD ''Dušan Stanković'' očekuju da će se u Teslić vratiti sa nagradama, s obzirom na uspjehe koje su do sada imali na međunarodnoj sceni.