Zbog radova na brojnim dionicama izmijenjen režim vožnje

Saobraćaj se jutros na većini puteva u Republici Srpskoj odvija bez zastoja i posebnih ograničenja. Izuzetak su dionice na kojima je zbog sanacionih radova izmijenjen režim vožnje i regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom, čije poštovanje je obavezno.

U kotlinama i duž riječnih tokova, vozačima skrećemo pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na mogućnost sitnijih odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog izvođenja radova na izgradnji distributivnih cjevovoda vodovodne mreže, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta M-14.1 Polje-Brod, u opštini Brod, u periodu od 02. do 23. avgusta 2019. godine.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu “Klakari Donji 8, 13 i 14”, u opštini Brod, zbog čega dolazi do privremenih obustava saobraćaja na dionici magistralnog puta M-14.1 Brod –Odžak i to radnim danima u vremenu od 08:00 do 15:00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja (do 20.12.2019.)

Zbog radova na izgradnji mini hidroelektrane na magistralnom putu M-4 Kotor Varoš-Obodnik, izmenjen je režim odvijanja saobraćaja. (Radovi su planirani do 31.12.2019.)

U toku su radovi na rekonstrukciji lokalnih puteva u opštini Donji Žabar, zbog čega je došlo do izmjene režima saobraćaja na regionalnom putu R-462a, na dionici Obudovac-Lončari. Radovi su planirani do 20. septembra 2019. godine.

Na magistralnom putu M-17 dionica Johovac-Rudanka (na stacionaži km 0+520) radi isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa od petlje Johovac do petlje Rudanka dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja u periodu od 21.05.2019. do 31.12.2019. Izmjena o režimu saobraćaja biće regulisana privremenom saobraćajnom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na magistralnom putu M-18, na dionici Krupac-granica RS (Bogatići), na teritoriji opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafore). Radovi su planirani do 31.12.2019. godine.

U toku su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na magistralnom putu M-20 dionica 303 Bileća-Podosoje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju (do 23.08.2019.).

U toku su radovi na postavljanju inteligentnih transportnih sistema (ITS) na auto-putu E-661 Gradiška-Banja Luka, lokalitet Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Planirano je da radovi traju do kraja godine (31.12.2019.). Takođe, na istom auto-putu, zbog izvođenja radova na izgradnji naplatne stanice “Čatrnja” izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, a planirano je da ovi radovi traju do 30.08.2019. Napominjemo da su u toku i radovi na postavljanju naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa autoputem E-661.

U toku su radovi na izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. Januar", Banja Luka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače upozoravamo da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 Ukrina-Gornja Vijaka i R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.U toku su i radovi na regionalnom putu R-455 dionica Šekovići-Caparde i saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), potpuno je obustavljen saobraćaj.

Zabrane

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača u vremenskim periodima od 00:00 do 07:00 i od 16:00 do 00:00 časova na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, a zbog radova na sanaciji klizišta. Ova zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

AMS RS

U proteklih nekoliko dana, svjedoci smo učestalih saobraćajnih nesreća na putevima RS, sa smrtno stradalim osobama i to mlađe životne dobi. Iz tog razloga, AMS RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da vožnju prilagode uslovima na putu, da poštuju ograničenja brzine i saobraćajne propise, te da čuvaju sebe i druge učesnike u sabraćaju.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj "vozačke solidarnosti" - 066/823-000 - na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja "vozačke solidarnosti", 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

BANJA LUKA

Zbog radova na izgradnji oborinskog kolektora, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-4, dionica Derviši-Banjaluka (pijaca), na raskrsnici Bulevar Milutina Milankovića i Ulice Knjaza Miloša. Radovi su planirani do 28. avgusta 2019. godine i za to vrijeme saobraćaj će biti regulisan privremeno postavljenom saobraćajnom signalizacijom.

Zbog izvođenja radova na izgradnji podzemne infrastrukture obustavljen je saobraćaj u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića, na dijelu od Ulice rakovačkih rudara prema Motikama, u dužini od 1 255m. Obustava traje od 15.07.2019. godine od 08:00 časova, do 15.10.2019. godine do 18:00 časova.

Zbog izvođenja radova u Njegoševoj ulici, na raskrsnici sa Kupreškom ulicom, u Banjoj Luci doći će do izmjene u odvijanju saobraćaja od 03. avgusta od 7.30 časova do 17. avgusta 2019. godine do 20.00 časova, na dijelu Kupreške ulice od ulaza u školsko dvorište do Ulice Mladena Oljače, zauzimanjem najviše jedne polovine kolovoza, bez zastoja u radu.

U Banjoj Luci, u periodu od 8. juna do 2. septembra 2019. godine, svake subote sa početkom od 18.00 do ponedjeljka, do 5.30 časova, Ulica kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od hotela Bosna do Ulice Marije Bursać biće zatvorena za sve četvorotočkaše, odnosno biće pretvorena u pješačku zonu.

FEDERACIJA BiH

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz riječne tokove, kao i ponegdje u višim predjelima. Izdvajamo puteve uz rijeke Savu, Lašvu, Spreču i Bosnu, kao i magistralni put Šuica-Kupres.

Zbog održavanja Međunarodne auto trke na brdskim stazama, na magistralnom putu M-14/M-4.2 Srbljani-Ostrožac-Cazin danas i sutra (17. i 18.08.) od 08 do 20 h saobraćaj će biti obustavljen i preusmjeren na regionalne puteve (R-400 i R-401) i lokalne saobraćajnice.

Na regionalnom putu R-460 Gračanica-Bukva-Srnice, kod mjesta Doborovci, zbog održavanja svečanosti danas i sutra (17. i 18.08.) od 14 do 24 časa doći će do obustave saobraćaja za sva vozila, osim autobusa koji obavljaju linijski prevoz putnika na ovoj dionici.

GRANIČNI PRELAZI

Duže su kolone vozila na izlazu iz BIH na graničnim prelazima Izačić, Hum, Gradiška i Brod. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS), u petak, 14. juna 2019. godine, u rad je pustio video kamere na graničnom prelazu Kostajnica, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS RS upoznaju sa stanjem saobraćaja na tom graničnom prelazu. Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH sada imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

AMS RS poziva vozače da prije polaska na putovanje van zemlje preko navedenih graničnih prelaza provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz.

AMS RS nastavlja aktivno da radi na tome da u što skorije vrijeme pruži mogućnost vozačima uvid u stanje saobraćaja i na preostalim graničnim prelazima u Republici Srpskoj/BiH.