Vrijedne ruke dječaka iz gradiškog sela: Raspust proveo na njivi i pijaci

Umjesto na rijeci, bazenu ili igralištu Ognjen Grahovac, trinaestogodišnji dječak iz sela Mokreš kod Gradiške, veći dio raspusta proveo je sa majkom Slobodankom na njivi i pijacama.

Sa bratom i tri sestre, te samohranom majkom Slobodankom, Ognjen čini šestočlanu porodicu, kojoj je uzgoj i prodaja povrća jedini izvor prihoda.

Popodne, kada jenjaju temperature Ognjen pomaže majci u berbi paprike, paradajza, krastavaca i drugog povrća, klasiranju, pakovanju i spremanju za pijacu. A onda ujutro u pet sati, kada njegovi vršnjaci spavaju, Ognjen sa majkom ide u Gradišku.

Tamo ga čekaju ustaljeni kupci. Vremešni "polo" im je desna ruka, i prevozno sredstvo i prodajni štand.

- Pripremam se za osmi razred. Idem u školu 'Sveti Sava' u Lamincima. Prosječan sam učenik. Moram pomoći majci, nije joj lako. Na pijaci zaradimo tek toliko da možemo kupiti ono najosnovnije. Ali i ne možemo baš sve, mnogo toga nam nedostaje - kaže uvijek nasmijani Ognjen, prepoznatljiv i po frizuri koju imaju fudbaleri Crvene zvezde za koje navija.

Ognjenova majka Slobodanka priznaje da joj je teško i da uopšte nije svjesna kako sastavlja kraj sa krajem. Djeca su joj čestita i pomažu joj. Najmlađa kćerkica ima tek dvije godine.

- Radimo oko tri dunuma povrća. Treba sve to zaliti, okopati, obrati. Pomažu mi djeca, Ognjen posebno. Borimo se lavovski, nemamo ni svoj smještaj. Ljetos kada je veliko nevrijeme zadesilo Lamince i Mokreš, prozor je pao i okrznuo Ognjena. Prestravila sam se, ali imali smo sreće - priznaje Slobodanka.

I kupci su zadovoljni povrćem koje im iz desetak kilometara udaljenog Mokreša dovoze Slobodanka i Ognjen. Kažu da su vrijedni i pošteni i da su zbog toga omiljeni među kupcima.

(Agrosavjet.com)

Tagovi: