Lipovčić bolji od trenera

Od 17. do 21. jula održan je 5. Međunarodni šahovski turnir „Travnik Open – BH TELEKOM 2019“ u Travniku. Igrano je sedam (7) kola po švajcarskom sistemu. Nastupilo je 55 igrača iz Bosne i Hercegovine i Srbije, od kojih je igralo pet šahistkinja. Takođe, među igračima je bilo dva internacionalna majstora i četiri majstora FIDE.

Na turniru su nastupili šahista Marko Lipovčić i trener Željko Simić majstor FIDE, oba članovi Šahovskog kluba „Mat“.

Na kraju četvorodnevnog takmičenja, Marko je zauzeo visoko 6. mjesto iako je po rejtingu bio 23. šahista. Od sedam odigranih partija Marko je pobijedio tri a četiri je odigrao neriješeno, bez izgubljene, i osvojio je ukupno 5 poena što mu je donijelo novih 90,8 rejting poena. Na ovaj način ostvaren je još jedan značajan korak u realizaciji projekta „Marko Lipovčić – FIDE majstor“. Zanimljiv je podatak da su svi protivnici bili stariji od Marka, a jedan čak i pet puta (68 godina).

Marko je pobijedio: Ivana Marjanovića, Slobodana Kuzmanovića i Dženana Dautovića, a neriješeno je igrao sa: Erminom Sinanovićem, Adnanom Šutkovićem, Željkom Simićem i Smailom Dautovićem.

Željko Simić je ostvario slabiji rezultat plasmanom na 11. mjesto, sa osvojenih 4,5 poena iz sedam partija i gubitkom 18 rejting poena. Pobijedio je: Jelenu Tomić, Sanjina Ćuluma, Ermina Sinanovića i Adnana Šutkovića, izgubio od Latifa Hadžića i Atifa Dumpora, a remizirao sa Markom Lipovčićem.

TESLIĆKE NOVINE

Tagovi: