Tuzlansko more: Posjetite ljekovita Panonska jezera FOTO

Panonska jezera u Tuzli predstavljaju jedinstvene primjere slanih jezera u Evropi, imaju ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli i drugih minerala. Voda u jezerima neprestano kruži, i prečišćava se pješčanim filterima.

U kompleksu Panonskih jezera nalazi se i Sojeničko neolitsko naslje, sportski tereni, slani slapovi te mnogi drugi sadržaji.

Tuzlanska “Panonika” se nalazi u samom centru grada na lokalitetu je bivših “Slanih bunara”. Površina jezera je 11.000 m2, a dubina do 1,8 m. Sastav vode je 4/5 obične vode i 1/5 slanice.

Nakon realizacije I faze razvoja kompleksa izgradnjom velikog jezera u julu 2003.g., etapni razvoj je nastavljen 2006. g. izgradnjom Arheološkog Parka–Neolitskog Sojeničkog naselja sa muzejskom postavkom koja govori priču o kontinuitetu življenja na prostoru grada Tuzle još iz doba Neolita.

Početkom ljetnje sezone 2008. g., kapaciteti kompleksa su znatno povećani izgradnjom drugog slanog jezera a krajem septembra stvoren je još jedan jedinstveni turističi proizvod–Slani slapovi u formi inhalacionog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru.

Izvor: TZ TK

Tagovi: