Zajednički pristup investitorima iz dijaspore

Predstavnici Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini i predstavnici Biznis centra bh. dijaspore (DBC) posjetili su Opštinu Teslić, gdje su sa zamjenikom načelnika Milovanom Stankovićem razgovarali o mogućnostima podrške te o dosadašnjim aktivnostima mobilizacije potencijalnih ulagača iz dijaspore u ovu lokalnu zajednicu.

Predstavnik DBC-a Armin Alijagić je rekao da je ovo veliki korak naprijed kojim se Teslić pridružio rastućoj mrežijedinica lokalne samouprave sa proaktivnom pristupu stimulisanju uključivanja iseljeništva u planiranje privrednog razvoja.

"Biznis centar bh. dijaspore je već uspostavio aktivnu saradnju sa opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Bužim, Maglaj, Cazin, Ključ, Istočna Ilidža, Sanski Most. Naš novi partner je Teslić, te administracija i rukovodstvo Opštine su već pokazali spremnost da naprave iskorak i poseban fokus stave na potencijal koji ima dijaspora porijeklom iz ovog mjesta." - naveo je Alijagić.

Memorandumom o saradnji se DBC i jedinice lokalne samouprave obavezuju da će raditi zajedno na ispunjavanju ciljeva unapređenja pružanja usluga, podrške i savjetovanja potencijalnih investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

"Imajući navedeni cilj u vidu, potpisnici su saglasni da će raditi na razmjeni informacija, zajedničkom pružanju podrške ulagačima i obostranoj promociji aktivnosti vezanih za saradnju sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Tu su ključna pitanja razmjene informacije, zajedničkog pružanja podrške ulagačima, obostrana promocija usluga koje nudimo te zajedničke aktivnosti na promociji uloge dijaspore" - istakao je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore.

Zamjenik načelnika Opštine Teslić Milovan Stanković je izrazio zahvalnost na interesu DBC-a za uspostavljanje saradnje, poručivši da je i ova saradnja pozivnica ulagačima da izaberu Teslić kao lokaciju za pokretanje biznis u BiH. Napomenuo je da je Teslić prva opština u Republici Srpskoj koja je dobila certifikat opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC), te da je sprovela regulatorne reforme kojim su administrativne takse i procedure za poslovanje svedene na minimum, zajedno sa jednošalterskim sistemom registracije preduzeća.

Opština Teslić