Biblioteka u kojoj možete kuvati, majstorisati, snimati filmove...

Svi oni koji često idu u biblioteku znaju da je to mjesto mnogo više od običnog skladišta knjiga za iznajmljivanje. U biblioteci možete da spremate ispite, surfujete na internetu, čitate novine i nedjeljnike, promovišete knjige i magazine, izlažete slike i grafičke radove… 

Jedna nova biblioteka iz Luisvila u Kentakiju je odlučila da koncept biblioteke kako višenamenskog društvenog centra podigne na viši nivo. Dvospratna biblioteka koja je svečano otvorena ovog juna i koja zauzima površinu od 40.000 kvadratnih metara pravi je raj za ljubitelje književnosti. Na policama  biblioteke nalazi se više od 120.000 naslova, a udobne stolice prosto mame da se sjedne i uživa u omiljenoj literaturi.

Kada posjetiocima dosadi čitanje neće biti problem da na neki drugi način „ubiju“ vrijeme u biblioteci. Osim mjesta za kafu, posjetiocima je na raspolaganju oprema za graviranje, laserski rezač, 3D štampač, točak za obradu gline i pravljenje grnčarije, alat za majstorisanje… U biblioteci postoji i studio za snimanje, sa sve zelenom sobom i audio kabinom, kao i kuhinja u kojoj se održavaju demonstracije i časovi kuvanja.

Postoji i poseban dio gdje djeca mogu da čitaju ili da se, jednostavno, igraju na neki drugi način .

Izgradnja ove biblioteke je koštala preko sedamnaest miliona dolara od kojih je gotovo četiri miliona došlo od privatnih donacija, a ostatak je obezbjeđen iz javnih fondova.

Eto, biblioteke koju bi vrijedilo posjetiti.

Izvor: Whas11

Tagovi: