Sestre Maša i Milana Babić osvojile titulu ženskog majstorskog kandidata

U vremenu od 31.05.-08.06.2019. godine u mjestu Mamaia, Rumunija održano je Evropsko školsko šahovsko prvenstvo mladih, na kome je Šahovski savez Rumunije kao domaćin i organizator zajedno sa Evropskom šahovskom unijom okupio 309 mladih šahista i šahistkinja iz 20 evropskih država.

Mladi takmičari su tokom 9 partija uz standardni tempo igre bili raspoređeni u 11 starosnih grupa.

Desetogodišnje sestre Maša i Milana Babić iz Teslića su kao jedine učesnice iz Bosne i Hercegovine na ovom prvenstvu ostvarile zavidne rezultate igrajući u grupi do 11 godina protiv djevojčica iz Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Gruzije, Bugarske, Engleske, Poljske, Češke, Rumunije, Moldavije i Turske.

Maša je na ovom šampionatu zauzela drugo mjesto, a Milana treće mjesto, te su se okitile srebrnom i bronzanom medaljom, blistavim peharima i poklonima brojnih sponzora.

Turnirskim pravilnikom ovog šampionata i pravilima ECU i FIDE, Maša i Milana su ostvarenim rezultatima na ovom takmičenju direktno osvojile titule Woman Candidate Master.

Ovo je bilo četvrto po redu uspješno učešće sestara Babić na evropskom šampionatu.

Ukoliko Opština Teslić finansijski pomogne sestre Babić, iste će učestvovati na predstojećem Evropskom kadetskom šahovskom prvenstvu i Svjetskom kadetskom prvenstvu do 12 godina.