Rukometašice Gruda pišu istoriju: Bez poraza 55 mjeseci

Fenomenalne rukometašice Gruda završile su još jednu sezonu bez poraza, osvojile duplu krunu i nastavile nevjerovatan niz prvenstvenih utakmica bez poraza, koji traje više od 55 mjeseci ili 106 utakmica.

Bez obzira na to radilo se o jednoj od najslabijih liga u Evropi ili ne, Ženski rukometni klub Grude nastavio je da postiže rezultate vrijedne divljenja. Dominacija Gruđanki spada u red najvećih u evropskim okvirima kada je u pitanju domaće prvenstvo. Zvuči nestvarno da su posljednji prvenstveni poraz nove-stare prvakinje doživjela sada već davne 2014. godine (Katarina). U posljednjem kolu doigravanja pulenke Kornelije Leko su remizirale protiv ekipe Krajine (30:30) i tako zaključile sezonu sa učinkom od 27 pobjeda i jednim remijem.

- Već pet godina u malim Grudama stanuje veliki naslov rukometnih prvakinja BiH. Ove godine je i naslov pobjednika Kupa BiH vraćen onamo kamo pripada. Nevjerojatan je podatak da naš klub još nije navršio niti 10 godina postojanja, a da je već pet puta seniorski prvak BiH, trostruki osvajač Kupa, višestruki prvak BiH u mlađim dobnim skupinama - kaže čelni čovjek danas jednog od najupješnijih sportskih kolektiva u BiH Zoran Trlin.

Sportsko čudo iz Hercegovine je pravo svjetlo na kraju tunela u sumornom stanju u bh. sportu i zvijezda vodilja za sve ostale klubove u BiH. Od samog osnivanja cilj je bio masovnost rukometa, davanje šanse mladima i toga se drže i danas, pa je ovaj mali grad vrlo brzo postao središte razvoja ženskog bh. rukometa.

- Još nevjerojatnije zvuči podatak da je u šest godina natjecanja u Premijer ligi ŽRK Grude odigrao 134 utakmice, pretrpio šest poraza, odigrao dvije utakmice neriješeno i ostvario 126 pobjeda. Svjetski je rijedak rezultat da klub nije u nacionalnom prvenstvu poražen više od 55 mjeseci, za sve to zahvaljujem svima vama, kao i svim curama koje su prošle kroz naš klub. U ovom klubu je uvijek bilo mjesta za sve one koje srcem igraju za ovaj klub i koje na sve što im ovaj klub pruža odgovaraju na isti način, punom snagom do zadnjeg atoma. Naš osmi igrač zove se zajedništvo - naglasio je predsjednik Trlin.

Nema sumnje da će sa ovakvim funkcionisanjem klub u kojem je sve na svom mjestu i u kojem treneri od prvog dana svoju djecu uče pravim vrijednostima i dalje nastaviti da pišu istoriju bh. rukometa, ali i šire.