Prnjavor u znaku veterana folklora

U Prnjavoru je održan Prvi festival folklora za veterane na kojem je nastupilo 12 folklornih društava iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Festival pod nazivom “Folklor ne poznaje granice” održan je u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta”, koje slavi dvije decenije postojanja.

Oko 150 folkloraša defilovalo je kroz centar grada, zatim su na gradskom trgu odigrali zajedničko kolo, a potom su se u Domu kulture predstavili dvočasovnim festivalskim programom.

Umjetnički rukovodilac SPKD “Prosvjeta” Branko Milišić rekao je da su društva iz Beograda, Kozarske Dubice, Šamca, Modriče, Hrvatske Kostajnice, Čečave, Banjaluke, Teslića, Brčkog i Prnjavora pokazala ono što najbolje umiju, a to je očuvanje tradicije svog naroda.

Član prnjavorske “Prosvjete” Dragana Sever kaže da je Prnjavor juče bio centar folklornih veterana iz regiona.

– Možemo biti ponosni što je sve proteklo u veseloj atmosferi. Ovaj festival je bio prilika za lijepo druženje – rekla je Severova.

Na festivalu, koji su podržali načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i brojni sponzori, osim domaćina nastupila su društva “Vreteno” iz Beograda, “Ljubičanke” iz Kozarske Dubice, “Ivanin zlatni vez” iz Šamca, “Modriča”, “Prosvjeta” iz Hrvatske Kostajnice, “Dušan Stanković” iz Čečave, “Sveti Georgije” iz Banjaluke, “Vez” iz Teslića, “Miloš Dujić Mišo” iz Čelinca, “Prosvjeta” iz Brčkog i “Pelagić” iz Banjaluke.

Veteranski sastav SPKD “Prosvjeta” Prnjavor ima oko 35 članova, dok društvo u nekoliko uzrasnih grupa broji ukupno oko 400 članova.

Tagovi: