Novi katastar u 266 opština Republike Srpske

Novi katastar nepokretnosti u 266 katastarskih opština, od ukupno 1.680 takvih opština u RS, uspostavila je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) RS.

Iz RUGIPP-a ističu da je postupak uspostavljanja jedinstvene evidencije o nepokretnostima i pravima na njima u toku u još 56 katastarskih opština u RS, te da su u toku pripreme za još 80 katastarskih opština.

Zahvaljujući novom katastru, koji se uspostavlja u okviru projekta "Registracija nepokretnosti", odnosno medijske kampanje "Uknjiženo vrijedi više", građani više neće kao do sada morati da odlaze na više mjesta da bi dobili izvode iz javnih evidencija, biće smanjeno i vrijeme čekanja u kancelarijama za prijavu promjena na nepokretnostima, kao i novčane naknade za pribavljanje potrebne dokumentacije.

Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, pravima na njima i nosiocima tih prava, koja je u Srpskoj počela krajem 2014. godine, biće takođe povećana vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšan pravni promet i pristup kreditima i pospješena investiciona gradnja, što je od opšteg interesa i ogromnog značaja za poslovnu zajednicu i buduće investitore, kao i druge nosioce prava svojine na nepokretnostima.

- Riječ je o dugotrajnom i istorijskom projektu za RS, čijim će završetkom Republika, umjesto dosadašnje dvije evidencije u vidu katastra i zemljišnih knjiga, imati formiran jedinstveni katastar nepokretnosti - istakli su predstavnici RUGIPP-a na Jahorini, gdje je u četvrtak i petak  održan seminar za predstavnike medija o uspostavljanju novog katastra.

Stanko Svitlica, pomoćnik direktora RUGIPP-a za informacione tehnologije katastra nepokretnosti, rekao je da je RUGIPP u prethodnom periodu uspostavio i nekoliko elektronskih servisa zahvaljujući kojima su podaci o nepokretnostima dostupni putem internet stranice te uprave - eKatastar, eStanovi i Registar cijena nepokretnosti.

- Uspostavljen je i Adresni registar iz kojeg se podaci trenutno razmjenjuju sa MUP-om RS, a građanima je kroz pilot-projekat u Modriči i Trebinju omogućena jednostavnija prijava prebivališta i boravišta - rekao je Svitlica i dodao da bi do kraja godine trebalo da bude uspostavljeno još elektronskih servisa, a građanima omogućeno elektronsko podnošenje zahtjeva i izdavanje izvoda.

Tagovi: