Bh. državljanin osumnjičen da je htio zadaviti trudnu djevojku deportovan iz SAD

Milorad Stanivuković (34) iz Bosne i Hercegovine optužen je da je pokušao zadaviti svoju trudnu djevojku u SAD-u, ali su ga tamošnje vlasti odlučile deportovati.

Optužbe za teški napad i nasilje u porodici protiv Milorada Stanivukovića odbačene su prošle sedmice na Okružnom sudu Noks u Roklandu u američkoj saveznoj državi Mejn.

Kako pišu lokalni mediji, optužbe su odbačene nakon što je Stanivuković deportovan.

Milorad Stanivuković, koji je živio u mjestu Kašing end Houp, uhapšen je 11. februara.

Nasilje u porodici navodno se desilo u aprilu 2018. godine u mjestu Voren, ali žrtva nije prijavila zločine u to vrijeme. Umjesto toga, Kancelarija šerifa okruga Noks počeo je istragu nakon što je žrtva podnijela izjavu u kojoj traži zaštitu od zlostavljanja svog momka Stanivukovića.

Sud je to naredbu odobrio u januaru.

- Žena je policiji u narednom razgovoru rekla da ju je bacio na krevet i pokušao je zadaviti dok je molila za svoj život i život svog nerođenog djeteta - navodi se u policijskom izvještaju, kojeg je Kancelarija šerifa uputila u Okružnom sudu Noks.

Žena je tada bila u šestom mjesecu trudnoće.

Rekla je da ju je takođe bacio na namještaj kao da je krpena lutka. U drugom incidentu, on ju je, navodno, napao i bacao namještaj po kući.

Stanivuković je bio imigrant iz Bosne i Hercegovine.

Okružni tužilac Nataša Irving izjavila je da je Agencija za imigraciju i carinsku upravu (ICE) odvela Stanivukovića u pritvor dan nakon njegovog prvog pojavljivanja u sudnici u Roklandu.

Irving je rekla da njena kancelarija nije obavijestila ICE o njegovom hapšenju.

Optužbe bi mogle da budu ponovo podignute protiv Stanivukovića ukoliko se on vrati u Sjedinjene Američke Države.

(Radiosarajevo.ba)

Tagovi: