Miličević bi obrisao podjele: Neizvjesno pred unutarstranačke izbore u SDS

Ako žele da se riješe raskola u stranci, rukovodstvo SDS mora da se odluči za jednog kandidata, jer će izbori sa tri osobe unijeti još dublje razdore i podjele u ovoj partiji.

Razorenoj Srpskoj demokratskoj stranci hitno treba novi lider koji će pokušati da pomiri dvije poptuno suprotne struje, a sudeći prema dosadašnjim najavama rukovodstvo će imati puno posla. Najavljeni unutarstranački izbori u SDS su već unijeli nove pometnje.

Tek što su aktuelni predsjednik Vukota Govedarica, ministar Mirko Šarović i načelnik Teslića Milan Miličević najavili kandidaturu, podjele su ponovo isplivale.

Dok jedan dio SDS podržava Miličevića, a drugi je čvrsto u Govedaricu, stručnjaci kažu da bi ovakvi izbori samo unijeli dodatan razdor u SDS kome to u ovom trenutku najmanje treba.

Profesor i politički analitičar Drago Vuković, tvrdi da za SDS nije dobro to što su u opticaju tri kandidata.

On objašnjava da SDS nakon duge krize treba osobu koja će ujediniti pariju, a ne produbljivati podjele.

– Treba dati šansu čovjeku koji će ujediniti SDS, jer ako se pojave tri kandidata, znajući kakvo je stanje u politici danas, u SDS ponajviše, došlo bi do lobiranja, ucjena, podjela i bitke za što više glasova. Zato mislim da je to loše za SDS – rekao je Vuković.

Dodaje da je od tri najavljena kandidata najbolja opcija Milan Miličević, jer je on čovjek koji ima najviše šanse da ozdravi SDS.

– On treba da predstavlja novu snagu i energiju, kao i vjetar u leđa SDS, a polazna osnova za njega je njegov rejting koji je pokazao u Tesliću. To je dobar znak da on uživa značajan ugled. On nije potrošen, zato je najbolje rješnje – smatra profesor Vuković.

– Njih trojica bi proizvela nove raskole, od kojih SDS već dugo pati. Čuo sam ideje da se dođe do jednog kanditata što bi po meni bila najbolja opcija. U ovom momentu, u ovoj ozbiljnoj krizi u kojoj je SDS, treba im jedan kandidat prihvaćen kod svih kao rješanje krize – rekao je Vuković.

– Vukota nije politički potrošen, ali se nalazio na mjestu predsjednka za vrijeme debakla SDS, zato bi bilo loše da se ponovo kandiduje. Sa druge strane, Šarović jeste kandidat koji ima određen integritet, ali on ne stoji dobro u onom dijelu Republike Srpske iz koga dolazi – dodaje on.

Smatra da bi, ipak, bilo najbolje naći novog lidera, tako da to ne bude niko od navedene trojice, ali da od ponuđenih Miličević ima najviše šanse da ozdravi ovu partiju.

Sa druge strane, politički analitičar, Vehid Šehić, naglašava da je jednako važno da za predsjednika bude izabran onaj ko ima povjerenje i javnosti i unutrašnjosti partije.

– Svaka partija, posebno SDS, mora na čelu da ima onu osobu koja ima najveće poverenje članstva, ali istovremneno se mora voditi računa o simpatizerima te političke partije. Simpatizeri su ti koji glasaju, tako da je na rukovodstvu SDS da pronađe takvu ličnosti – rekao je Šehić.

Objašnjava da SDS treba ličnost koja neće dodatno dijeliti partiju, te osoba koja će vratiti poverenje u ovo stranku.

– Moraju pokazati zrelost i odlučiti da predsjednik bude neko ko podjednko ima povjerenja, kako u stranci tako i van nje – zaključio je Šehić.

Savić: SDS ne može opstati

Politikolog Vojislav Savić smatra da je teško da bilo ko od ponuđenih kandidata može da održi stranku u cjelini.

– Nisam siguran da neko od trenutnih kandidata može pomiriti struje i regionalne vođe koje postoje u SDS, zapravo pitanje je i da li uopšte žele biti pomireni, bolje rečeno. Stranka očigledno mora proći kroz unutrašnju transformaciju sama od sebe, a taj proces će na kraju iznedriti nekog lidera koji će sa onim što ostane uz njega voditi stranku. Za sad, ne vidim da ovako cjelovita može opstati sa bilo kakvim predsjednikom – smatra Savić.

 

Tagovi: