Početkom maja nova lokacija za prihvat migranata

Gradsko vijeće Bihaća odrediće početkom maja novu lokaciju za migrantski centar van naseljenih mjesta i bliže granici sa Hrvatskom, dogovoreno je na sastanku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i predstavnika vlasti Unsko-sanskog kantona.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić rekao je da se u migrantske centre "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši neće primati novi migranti, a čim bude u funkciji nova lokacija ona će se puniti novopridošlim licima i onima koji u međuvremenu napuste ove centre.

"Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je mišljenja da treba zadržati ova dva centra i čak otvoriti treći u koji bi se primali migranti koji neprestano stižu, što smo odbili", rekao je Kljajić za "Klix".

Prema njegovim riječima, migranti svakodnevno napuštaju ove centre, tražeći načine da pređu granicu i koji god od njih bude pronađen u gradu biće prebačen na novu lokaciju koju odredi Gradsko vijeće Bihać.

Kljajić je objasnio da će se formiranjem novog prihvatnog centra koji bi bio blizu hrvatske granice i svakodnevnim pražnjenjem "Bire" i "Mirala" smanjiti migrantski pritisak na urbane dijelove Bihaća i Velike Kladuše.

Na sastanku predstavnike vlasti Unsko-sanskog kantona predvodio je premijer Mustafa Ružnić, a prisustvovali su i predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH, UNHCR-a i IOM-a, gradonačelnici Bihaća Šuhret Fazlić i Cazina Nermin Ogrešević.