Zrno po zrno - ikona: Marica Rajić ikone pravi od pirinča

Maricu Rajić, čije ikone od pirinča krase mnoge domove u Srbiji i regionu, debeo medicinski dosije i brojne zdravstvene komplikacije koje ima nikada nisu deprimirale, niti učinile da izgubi vjeru i nadu i prestane da stvara.

"Neka meni Bog da snagu da se izvučem i iz ove epidemije, a nadam se da hoće, pa će biti i mnogo ikona, veza, skulptura. Jer, kada imaš volju za životom, onda sve može", rekla je Rajićeva za Srnu.

Ona u svom domu u Dobanovcima kod Beograda, u pauzi između hemiodijaliza, na koju ide tri puta sedmično u Klinički centar Srbije, pravi neobične ikone od pirinča, za čiju izradu je, osim vještine, potrebno mnogo strpljenja i ljubavi.

"Za ikonu Svetog Đorđa, dimenzija 70 sa 65 centimetara, koju sam nedavno uradila trebalo mi je oko dva i po meseca. Naravno da sam pravila pauze jer, ako nešto ne radiš sa osećajem i od srca, onda se to vidi i jednostavno ne ide", navela je Rajićeva.

Ona je pojasnila da prvo na platnu iscrta željeni motiv, a onda postepeno nanosi drvofiks i uz pomoć metalnog šiljka počinje da slaže pirinač "zrno po zrno".

"Ponekad je potrebno da neko zrno isečem da bi se uklopilo i da ne strši da bi podloga bila savršena", rekla je Rajićeva.

Nakon što završi nanošenje pirinča, ona temperama boji kompoziciju, a zatim stavlja zaštitni lak i već "razmišlja o novoj".

"Završila sam školu za livarskog modelara u Kikindi i oduvek me je vuklo da nešto pravim. Pre dvadesetak godina napravila sam grb Srbije od kukuruza, pšenice i pirinča, a sada sam se fokusirala na pirinač. Osim ikona, pravim portrete, pejzaže i sve po narudžbini", kaže Rajićeva.

U danima pred praznike na njenu adresu je došla i narudžbina za figuru jelena, koji će, uvjerena je, obradovati mališana kojem je namijenjena.

"Pravim životinje od kartona i papira. To je moja, a ne ideja preuzeta sa interneta i oni koji su ih videli oduševljeni su njima. Volim da slikam. Kada imaš volju za životom i pozitivno razmišljaš - onda sve može", poručila je Rajićeva.

Tagovi: