Zelenski: U Ukrajini nije rat, ne treba nam ova panika

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da ne može da isključi dalju eskalaciju tenzija s Rusijom, ali je kritikovao "previše panike" koja opterećuje ekonomiju.

- Ne smatram da je situacija sada napetija nego ranije. U inostranstvu postoji osjećaj da je ovdje rat. To nije slučaj. Ne kažem da eskalacija nije moguća... ali ne treba nam ova panika - poručio je Zelenski na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je rekao da je to i poruka koju je uputio američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu u njihovom jučerašnjem telefonskom razgovoru, kao i da Rusija pokušava da zastraši Ukrajinu.

Zelenski je potvrdio i da je Ukrajina stabilizovala svoju valutu deviznim rezervama, kao i da je tražila vojnu, političku i ekonomsku podršku od Zapada, a naglasio je da je zemlji potrebno četiri-pet milijardi dolara da stabilizuje svoju ekonomiju.

Njegove izjave su uslijedile nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio da SAD i NATO nisu odgovorili na glavne bezbjednosne zahtjeve Moskve u sukobu između Istoka i Zapada oko Ukrajine, ali da je Moskva spremna da nastavi razgovore.

nezavisne.com