Zbog čega je Teslić i dalje tvrđava neosvojiva za SNSD?

Milan Miličević je ponovo pobijedio u Tesliću, a Dragan Bogdanić je opet izgubio. Nakon izbora 2016. i neuspjelog referenduma za opoziv načelnika 2019, poražen je i na lokalnim izborima održanim u nedjelju.

USDS, čiji je Miličević predsjednik Glavnog odbora, kao posebno važan izborni rezultat istakli su upravo Teslić, nazvavši tu opštinu njihovom tvrđavom koja je neosvojiva za SNSD.

Na osnovu čega je Miličević ponovo pobijedio za načelnika? Zbog čega Dragan Bogdanić i SNSD nikako ne mogu da uzmu Teslić? Da li je kandidovanje Dragutina Škrebića iz SPS odlučilo izbore za načelnika i ko je bliži novoj skupštinskoj većini?

Odgovore na ova pitanja potražili smo u razgovoru sa politikologom Darkom Kuzmanovićem, koji tvrdi da uopšte nije slučajno to što je Miličević dobio izbore.

-Jaka i organizovana, i nakon čišćenja od preletača, veoma kvalitetna stranačka infrastruktura, rezultati koje ima iza sebe, ali i njegova umjerenost i pristojnost po modelu modernog evropskog političara, su samo neki od činilaca njegovog četvrtog uzastopnog trijumfa protiv SNSD. U samom vrhu SNSD pred lokalne izbore postojala je parola „Teslić mora pasti“ jer su u svrgavanje Miličevića sa vlasti uloženi milioni, a prije dvije godine pod instruktažom SNSD je održan i referendum o opozivu na kojem je Miličević dobio puno povjerenje građana – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

Kako kaže, od 2018. do danas, kupljena skupštinska većina sa preletačima pod vođstvom SNSD, opstruisala je gotovo sve projekte zbog čega se ova lokalna zajednica nalazila u totalnoj blokadi.

-Razlog je bio strah da bi Miličević mogao ostvariti još bolji rezultat ako mu se da prostor za rad. Upravo ta blokada, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou uz prijetnje vrha SNSD da sredstava Vlade RS za Teslić neće biti dok je Miličević na vlasti, ali i ostvarene rezultate u prethodnom periodu koje Miličević iza sebe ima, izazvali su revolt i prkos kod građana. Zbog toga je Miličeviću pružena ubjedljiva podrška koji je sam osvojio glasova koliko preostala dva kandidata zajedno. Treba napomenuti da pojedinci koji su činili većinu u teslićkom parlamentu imaju veoma sumnjive biografije i da građani to nisu izgubili iz vida. Tako su ujedno glasali i protiv bahatosti, nepristojnosti i  sumnjivih diploma – dodaje Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, poraz Dragana Bogdanića i SNSD bio bi i ubjedljiviji da na izborima nije učestvovao kandidat SPS Dragutin Škrebić, budući da bi se većina njegovih glasova sasvim izvjesno prelila na stranu Miličevića pa bi tada odnos snaga očekivano bio 70 prema 30 odsto u korist kandidata SDS.

– Škrebić je imao ulogu da odvuče glasove Miličeviću što se ipak nije uticalo na konačan rezultat. Dalja situacija će biti zanimnjiva ali SDS je sasvim sigurno bliže formiranju skupštinske većine. Jer, Dragutin Škrebić, iako se kao vd. direktora Inspektorata RS nalazi „u šahu“ od strane vlasti, teško da će dopustiti da bude najomraženija ličnost u vlastitom gradu što bi sasvim sigurno i bio ukoliko bi pokušao da sklopi većinu sa SNSD i nastavi blokadu opštine – kaže Kuzmanović.

Kao poseban problem ističe negativan odbnos medija prema novom-starom načelniku Teslića.

-Nevjerovatno zvuči da je samo Davor Šešić od svih stranačkih kolega srdačno čestitao pobjedu Miličeviću koji je osim nekoliko portala koji prate njegov rad, totalno medijski marginalizovan i trebalo bi ispitati zbog čega je to tako, mada su neki od razloga veoma dobro poznati. Što se tiče samog SDS, ta partija se mora konsolidovati, ozbiljno reorganizovati i totalno transformisati te shvatiti da Krajina nikada neće dopustiti da bude kontrolisana od strane Hercegovine i Sarajeva sviđalo se to nekome ili ne jer, ako ni zbog čega drugog, onda zbog samog geografskog aspekta – zaključuje Kuzmanović.

 

Tagovi: