Za šest mjeseci više od 54.000 dolazaka turista u Banju Luku

U Banjoj Luci je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 54.846 turista, što je za 14.443 dolaska više nego u istom periodu lani, rečeno je Srni u gradskoj Turističkoj organizaciji.

Turisti su u prvih šest mjeseci ostvarili 83.144 noćenja ili 20.591 više u odnosu na rekordnu 2022. godinu, kada je u istom periodu evidentirano 62.553 noćenja, precizirala je savjetnik za odnose sa javnošću banjolučke Turističke organizacije Branka Branković.

Ona je navela da je u Banjoj Luci u junu evidentiran 11.321 turista, što je za 3.197 više nego u istom mjesecu prošle godine.

U junu je evidentiran dolazak 3.816 domaćih i 7.505 stranih turista, a ostvareno je 16.807 noćenja, što je za 3.580 više nego u istom mjesecu lani - istakla je Brankovićeva.

Ona je navela da je Banja Luka grad urbanog turizma i da Turistička organizacija poseban akcenat stavlja na manifestacioni turizam.

Ona je podsjetila da najstarija sportsko-turistička manifestacija u BiH i Banjoj Luci “LJeto na Vrbasu”, ove godine proslavlja sedamdeseti rođendan.

Idejni tvorci `LJeta na Vrbasu` bili su Banjolučani. Tako je nastao Klub akademičara Banje Luke koji su 1953. godine organizovali i prve trke čamaca na Vrbasu - navela je Brankovićeva.

Ona je istakla da su osnovne takmičarske discipline, osim atraktivnih skokova sa mosta, bile i trke dajak čamaca, kajak-kanua i takmičenje u preplivavanju Vrbasa.

Stil skoka danas poznat kao `vrbaska lasta`, izvodi se sa 12 metara visokog mosta u dubinu rijeke Vrbas - rekla je Brankovićeva.

Manifestaciju na rijeci Vrbas prvi put su organizovali članovi Kluba akademičara Banja Luka još 1953. godine pod nazivom “Karneval na Vrbasu”.

Krajem sedamdesetih godina manifestacija mijenja ime u “Susreti na Vrbasu”, a od 1996. dobija današnje ime.

Od 2004. godine Turistička organizacija grada Banja Luka brine i predano afirmiše ovu turističku ponudu.

Manifestacija “LJeto na Vrbasu” trajaće do nedjelje, 30. jula kada će biti održana trka dajakom. Dajak, simbol Banje Luke, je dugački čamac, gotovo jedinstven u svijetu po tome što se gura motkom – koja se takođe naziva dajak.

banjaluka.net

Tagovi: