Za pomoć dobojskoj Bolnici i Domu zdravlja prikupljene 205.083 marke

Na račun za posebne namjene – donatorska sredstva za nabavku opreme i pomoć JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” i JZU “Dom zdravlja” Doboj ovih dana biće uplaćeno 205.083 marke, koje su darovali humanisti Grada Doboja.

Među 48 darodavaca najviše je privatnih preduzetnika, a ima i pojedinaca, kao i troje darodavaca iz inostranstva. Od 24. marta kada je račun otvoren, pa do sada, najveći iznos sredstava za borbu protiv epidemije uplatilo je dobojsko preduzeće “Stator G&S”, a najmanji iznosi donacija, ali takođe značajni, su stotinu maraka.

Pojedinačno, u ime Grada i zdravstvenih ustanova gradonačelnik Boris Jerinić se zahvalio svim donatorima na svojoj zvaničnoj stranici na društvenim mrežama, koja je ažurna kada su u pitanju i sve bitne informacije kada je u pitanju borba protiv korone i aktivnosti Štaba.

Ono što pada u oči u svemu ovome je da društvenu odgovornost nisu još pokazali brojni drugi preduzetnici iz različitih branši, izuzimajući one koje je epidemija u ekonomskom smislu već pogodila.

Podsjetićemo, o čemu je naš portal već pisao, posebno oni koji godinama od Grada imaju privilegiju u dobijanju poslova za njen račun, građevinski preduzetnici, te vlasnici pumpi i šljunkara, te drugi preduzetnici koji su do izbijanja epidemije imali itekako veliku korist od Grada i njegovih stanovnika, sticajući profit.

Kojima je Grad pomagao, davajući im poslove za njen račun, pritom dižući milionske kredite, a u tim poslovima su preduzetnici imali dobit.

Ili, oni kojima je Grad pomagao u oporavku poslije majskih poplava 2014. godine takođe podižući kredit od šest miliona maraka, koji sa otplatom počinje tek za dvije godine i trajaće narednih četvrt vijeka. I oni su se oporavili od poplavnih šteta zahvaljujući tim sredstvima, nastavljajući sa započetim unosnim biznisom.

Koliko god poznavali narav takvih “gazda”, ipak pomalo začuđuje da još bezobrazno ćute i ne odgovaraju na apel da je ovo prava prilika da pokažu humanost i bar na neki način se oduže svom gradu i njegovim građanima.

Što je još gore, kada dođe na red pomoć RS i Grada nakon smirivanja stanja, oni će prvi stati u red i tražiti pomoć zarad izgubljene dobiti.

(NE)DONATORI  

Među darodavcima 5.000 maraka je i preduzeće “Saša trejd”, koje je za 4,2 miliona maraka tužilo Grad za štetu usled majskih poplava šest godina.

Drugo preduzeće, koje je je takođe podiglo tužbu protiv Grada za naknadu od 500.000 maraka za uništene zalihe u poplavama, nije se još oglasilo sa donacijom. Kao ni većina preduzeća iz Doboja, i izvan njega, koja godinama imaju ekskluzivitet u dobijanju poslova u gradu i za račun Grada.

Ljubinko ĐURIĆ