Za kapitalne investicije u poljoprivredi duplo više novca

Leli Astroanut u dvorište Radomira Tošić, u Elezagićima kod Gradiške, nije pao sa Marsa. Domaćin ga je kupio i dopremio iz Holandije. 

To je robotizovani sistem za mužu krava, posljednja riječ tehnologije u mljekarstvu vrijedna 300.000 maraka. Zbog korona virusa, tehničari iz Hrvatske ne mogu doći da sve instaliraju.  Radomir i njegova porodica sa nestrpljenjem čekaju dan kada će robot organizovati i musti 60-grla trenutno muznih krava. Dnevno na Tošićevoj farmi krave daju 1430 litara mlijeka. 

"Zamjenjuje radnu snagu, vrši pranje krava, prije muže dezinfekciju, izmuzanje prvih mlazova, mužu krava, dezinfekciju poslije muže, dohranjivanje po proizvodnji koncentrovanom hranom. Ako se pojavi šta bolje  i modernije, ići ćemo i na to, odustati nećemo.Krenuli smo u ovu proizvodnju, to je porodično zanimanje", kaže Radomir Tošić, Elezagić kod Gradiške.   

"Ovaj aparat će unaijmiti potrebe za radnom snagom jer muža je potpuno automatizovana, smanjiće se i veterinarske usluge jer ovakav aparat mjeri i neka oboljenja kao što su mastitisi, odvaja krave koje su oboljele od mastitisa stavlja ih u karantin, prati karencu antibiotika, odvaj mlijeko koje je u karenci od zdravog mlijeka koje ide u prodaju", kaže Goran Bursać, pomoćnik ministra.

U dvorištu porodice Mitrović, u Rogoljima kod Gradiške, sija novi traktor. Bave se svinjogojstvom dvadeset godina, kao i uzgojem žitarica za vlastite potrebe. Kažu, teško se bilo odlučiti na kupovinu nove mehanizacije.

"Jeste zato što mi nemamo dovljne količne zemljišta koliko bi nam bilo potrebno da radimo i uložimo u takvu mehanizaciju. To je dosta složenija mašina koja može dvije tri operacije da radi od jednom. Puno brže možemo da odradimo sjetvu, žetvu ili ne bitno šta nam bude trebalo", kaže Bojan Mitrović, Rogolji.   

Radomir i Bojan samo su dvojica od 1.470 poljoprivrednika u Srpskoj čije je kapitalne investicije u poljoprivredi resorno ministarstvo podržalo sa 30 odsto subvencija. Poljoprivrednici su najviše bili zainteresovani za mehanizaciju, objekte i opremu u stočarstvu, tehnološku opremu.   

"Ukupno je odboreno 14.300.000 miliona maraka. Ovo sad što je isplaćeno to je odobreno iz Kompenzacionog fonda, zahvaljujući Vladi Republik Srpske i resornom ministru", kaže Predrag Sladojević, direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

Ove godine povećana su izdvajanja za poljoprivredu, pa je agrarni budžet 75 miliona maraka. Za kapitalne investicije, u ovoj godini obezbijeđeno je 14,3 miliona maraka, duplo više nego prošle godine. Vlada Republike Srpske je iz Kompenzacionog fonda izdvojila dodatnih 5 miliona maraka za kapitalne investicije, tri miliona maraka za interventni otkup tržišnih viškova tovnih bikova i svinja i dva miliona za otkup oko 11.000 tona povrća. Podrška poljoprivrednicima neće izostati ni u budućnosti, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.