Vrijeme formira cijenu parkiranja na staroj autobuskoj stanici

 Tokom preuređivanja parkinga na staroj autobuskoj stanici u centru grada postavljeni su naplatni aparati, rampe, kućice, a na novom asfaltu iscrtane su linije.

Na ulazu i izlazu u parking na staroj autobuskoj stanici u centru grada postavljen je novi i skuplji sistem, kao i novi način plaćanja koji očekuje Banjolučane kroz nekoliko dana. Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor “Autoprevoza” Sladomir Đurić, dodajući da je tokom ove sedmice trebalo da bude potpisan ugovor sa Gradskom upravom, ali da se to još nije desilo.

- Parking je spreman za automobile, ali je još uvijek prazan, a trebalo bi da od sljedeće sedmice bude u funkciji, jer je parking u centru grada prijeko potreban - rekao je Đurić te dodao da će operateri koji postavljaju kompletan sistem naplate sa radovima biti gotovi do kraja nedjelje.

Vozači koji budu željeli da se parkiraju na ovom prostoru, pojasnio je Đurić, na ulazu će morati uzeti karticu koju će, prije napuštanja parkinga, skenirati na parkomatu.

- Sistem skenira i memoriše vozilo sa kodom koji je ispisan i na kartici, kao i registarske tablice vozila. Prilikom napuštanja parkinga vozač će platiti cijenu za onoliko vremena koliko je vozilo bilo parkirano - pojasnio je Đurić.

Prema njegovim riječima, nakon plaćanja vozač će imati određen period u kojem će morati izvesti vozilo, sa karticom plaćenog parkinga.

- Takođe, prilikom izlaska sistem bi trebalo da prepozna vozilo i tablice i da odmah otvori rampu - rekao je on.

Ističe da je sve trebalo već da bude u funkciji, ali da je još nezahvalno davati procjene.

- Sva oprema je uvezana softverski, ima i sistem nadzora i mora biti uvezano i integrisano u jedan sistem. Rokovi koje sam planirao su malo probijeni, jer nemamo mnogo iskustva sa ovakvim sistemima - naveo je Đurić te istakao da je, u odnosu na postojeće vrste parkiranja u gradu, ovo viši nivo. Ova tehnologija ne samo da štedi vrijeme vozača, već i smanjuje nepotrebno lutanje u potrazi za parking-mjestom.

Veoma mnogo sredstava ulaže se da sve profunkcioše, a kako je naglasio Đurić, za izvođača radova izabrali su firmu “Lanako” jer ima najduži staž u IT sektoru i sistemima parkiranja.

- Građani, a i turisti moći će da koriste oba ulaza kao i do sada, da bismo rasteretiri i ubrzila čitav proces ulaska i izlaska sa parkinga. Gledali smo da bude što bolje i funkcionalnije - pojasnio je on i istakao da su imali posla i oko poravnanja asfalta, jer je do sada bio na dva ili tri nivoa što je otežavalo parkiranje.

Nakon renoviranja biće dostupno oko 200 parking mjesta, a novac koji je utrošen za da bi se parking opremio sa dva parkomata, dva ulaza i izlaza i čitavim sistemom iznosi preko 167.000 KM.

Parkiranje vozila na staroj autobuskoj stanici je od kraja oktobra bilo besplatno, a bio je pun svaki dan.

Građani su novac, umjesto u automat, ubacivali u kutije koje su bile postavljene na samom ulazu u parking za humanitarnu akciju “Parkiraj za Ogija” oboljelog od teškog oblika epilepsije, koji je trebalo da otputuje u Francusku na pregled.

glassrpske.com

Tagovi: