Vrhovni sud RS: AMUS nema pravo na monopol

Vlasnici kafića, restorana, trgovina, teretana i drugih sličnih javnih objekata u Republici Srpskoj u kojima se pušta muzika ne moraju autorsku naknadu plaćati isključivo Asocijaciji kompozitora-muzičkih stvaralaca BiH (AMUS).

Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske, AMUS je izgubio monopolistički položaj koji zastupa deset godina da jedini u BiH imaju pravo na ubiranje naknade. Vlasnici lokala mogu sklopiti ugovore i sa drugim zastupnicima autorskih sadržaja.

Preduzeće „Dorian“, nakon tri godine borbe po sudovima, uspjelo je dokazati da nije prekršio zakon za puštanje muzike u svom fitnes centru kada je, umjesto sa AMUS-om, ugovor potpisalo sa firmom „Limun“ iz Banjaluke i gdje se muzika puštala preko muzičkog servisa „RadioSparx“.

Taj radio je dio velike muzičke kompanije „Navarr Enterprises Inc“, a koja se bavi licenciranjem muzike u komercijalne svrhe. Posjeduju licencu za emitovanje na stotine hiljada pjesama od izvođača iz cijelog svijeta.

AMUS je preko policije uspio izvojevati zabranu emitovanja muzike, ali je Vrhovni sud Republike Srpske, presudom iz novembra prošle godine to poništio. Preinačena je presudu Okružnog suda u Banjaluci koji je ranije odbio žalbe vlasnika lokala.

Iz AMUS-a su tvrdili da preko međunarodnih konvencija zastupaju sve autore svijeta, da „Limun“ nema saglasnost od autora čiju muziku pušta, kao i da se ne može dokazati da pjesme nisu dio repertoara AMUS-a.

Međutim, Vrhovni sud u svojoj presudi navodi kako je kompanija „Navarr Enterprises Inc“ obavijestila AMUS da počinje sa radom na području BiH, dostavila im spisak autora koje zastupa i naglasila im da ne treba da štite prava za emitovanje putem servisa „RadioSparx“.

Takođe, iz presude se vidi i da u konkretnom slučaju uopšte nije utvrđeno koja se muzika puštala u navedenom lokalu, pa je po ocjeni Vrhovnog suda ranija presuda u korist AMUS-a donesena na osnovu nepravilnih i neutvrđenih činjenica.

– Po mišljenju ovog suda, presuda se ne može prihvatiti kao pravilna i kao zakonita – stoji u presudi Vrhovnog suda Republike Srpske.

Direktor preduzeća „Limun“, Davor Stanišljević kazao je za CAPITAL kako je presudom potvrđena legalnost poslovanja njegove kompanije i potvrđeno pravo da na tržištu zastupa i prodaje uslugu komercijalnog muzičkog servisa “RadioSparx”.

– Sud je u obrazloženju presude potvrdio da „Limun“ ne vrši kolektivnu zaštitu autorskih prava, već ima potpuno dozvoljene direktne ugovorne aranžmane sa stranim distributerima muzike. To znači da mi svojim klijentima kroz muzički servis “RadioSparx” nudimo isključivo muziku iz našeg kataloga, autora koji su imaju direktne ugovore o podlicenciranju sa stranim distributerom muzike čiji smo mi zastupnik za tržište BiH, čime ne kršimo zakonske akte koji se uređuju ovu oblast – kaže Stanišljević.

Smatra kako je presudom potvrđena legalnost njihovog poslovanja te očekuje i da AMUS to prizna.

– Od početka rada, odnosno od oktobra 2016. godine prema javnosti, privrednim i pravnim licima nastupamo potpuno transparentno i u skladu sa važećim zakonodavstvom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Tada smo upoznali kolektivnu organizaciju koja djeluje u BiH da počinjemo sa radom, te javno istakli katalog muzičara i njihovih djela čiju muziku nudimo kroz RadioSparx muzički katalog – zaključio je on.

Do objave teksta Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca nije nam dostavila komentar na presudu Vrhovnog suda.

Capital.ba

Tagovi: