Vlada RS podnijela krivičnu prijavu protiv Zolaka

Vlade RS uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zbog izvršenog krivičnog djela: Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 315. Krivičnog zakonika RS, saopšteno je iz Vlade RS.

Kako navode, u prijavi, između ostalog, stoji da Zolak već duži vremenski period, počev od 24. septembra ove godine, u "kontinuitetu koristi svaku priliku uključujući medijski nastup na teritoriji RS i BiH kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije kao i informacije koje su suprotne utvrđenom činjeničnom stanju utvrđenom od strane stručnih institucija, a u vezi upotrebe kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u RS, u smislu da se umjesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik".

"Prijavljeni je iznosio ove neistine iako je Vlada RS odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije koja je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u medicinskim ustanovama u UKC Banjaluka i bolnici u Prijedoru, a da su rezultati analize i ispitivanja jasno pokazali da se u obje zdravstvene ustanove koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za liječenje pacijenata i čak da ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicini", stoji u saopštenju Vlade RS.

(Nezavisne)