Usora osveštana, ali ove godine bez plivača

Devetu godinu za redom danas je u Tesliću, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve parohija teslićkih, Srpskog sokolskog društva „Sveti Petar Cetinjski“ Teslić i Svetosavske omladinske zajednice, održana Bogojavljenska litija ulicama Teslića, kao i osvećenje vodenih tokova rijeke Usore.

Za ovu godinu izostalo je uobičajeno Bogojavljensko plivanje za Časni krst zbog epidemioloških razloga. Prema riječima namjesnika teslićkog Miladina Vukovića ovogodišnji Bogojavljenski sabor je organizovan na nešto drugačiji način.

„Najprije smo služili Svetu Liturgiju i obavili veliko vodoosvećenje, a zatim smo kao i prethodnih godina organizovali tradicionalnu Bogojavljensku litiju, ali nastojeći da ispoštujemo aktuelne epidemiološke mjere i sa tom litijom otišli smo do rijeke Usore. Zajedno sa vjernim narodom pomolili smo se, učinili blagoslov vodenih tokova, a za ovu godinu izostalo je uobičajeno Bogojavljensko plivanje za Časni krst“, rekao je Vuković.

On je naglasio da vjeruje da će ovi problemi sa epidemijom prestati, te da će iduće godine Bogojavljenski sabor biti upriličen u punom kapacitetu kao što je bio i prethodnih godina i da će prisustvo vjernog naroda na plivanju za osvajanje Časnog krsta ponovo unijeti onaj duh snage i viteštva koje u našem narodu i te kako živi.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da je Bogojavljenska litija postala simbol Hrama Presvete Trojice, ali i opštine Teslić.

„Tradicionalno na Bogojavljenje evo već devetu godinu za redom redovno organizujemo Bogojavljensku litiju. Dobra prilika da nešto što je postalo simbol ovoga Hrama, a i opštine Teslić, da se nastavi bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo vezano za pandemiju virusom korona. U dogovoru i uz blagoslov vladike ove godine simbilično litija bez plivanja, ali smo zaista sigurni i duboko vjerujemo u to da ćemo naredne godine imati i plivanje za časni krst“, istakao je Miličević.

 

Tagovi: