Uručene diplome za polaznike Škole ćirilične kaligrafije

Proteklog vikenda u prostorijama SPKD „Prosvjeta“ Teslić održana je dodjela diploma i prigodnih poklona prvoj generaciji Škole ćirilične kaligrafije koju je proteklih mjeseci organizovala teslićka „Prosvjeta“.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Teslić Aleksa Kasapović kaže da je srećan kao predstavnik ove institucije srpske kulture koja je možda i jedina u Republici Srpskoj koja je pokrenula ovu školu.

„Prosvjeta se onako istinski, iz sveg srca veseli ovom svečanom događaju promocije prvih diplomaca Škole ćirilične kaligrafije. Svi njeni polaznici su zaslužili ova priznanja koja su im dodijeljena, a uz diplome i prigodne poklone, a uz njih i njihov rukovodilac đakon Aleksandar Mitrović koji je to radio profesionalno, predano i posvećeno. Ja dijelim sreću sa svima njima, ali sam srećan i kao predstavnik ove institucije srpske kulture koja je možda i jedina u Republici Srpskoj koja je pokrenula ovu školu. Ovo je značajno iz razloga da bismo sačuvali nešto što je najvrednije i najsvetije među našim nacionalnim identitetima, a to su jezik i pismo. Svi diplomci, ne samo da su naučili da ukrašavaju, crtaju i pišu ćirilična slova, nego su i imali mogućnost da šire svoja saznanja i svijest nacionalne istorije i književnosti, kao i vjere. Dobili smo buduće zaštitnike našeg pisma, njih koji su bliži našoj istoriji, crkvi, umjetnosti i ja jedva čekam septembar kada ćemo nastaviti sa drugim ciklusom. Ono što je najvažnije, mi smo ovim činom utemeljili našu Školu ćirilične kaligrafije.“ – rekao je Kasapović.

On navodi da za drugi ciklus već ima ozbiljno interesovanje i najvjerovatnije da će već krajem septembra ili u prvoj polovini oktobra krenuti druga sezona Škole ćirilične kaligrafije.

Đakon Aleksandar Mitrović, rukovodilac Škole ćirilične kaligrafije ističe da je značaj kaligrafije nemjerljiv i ogroman.

„Škola ćirilične kaligrafije djelovala je šest mjeseci. Za to vrijeme polaznici su sa jedne strane upoznali se sa teorijskim osnovama ćirilice i same kaligrafije, a sa druge strane upoznali su se sa praktičnim dijelom, uvježbavali su štampana i pisana slova. Značaj ćirilične kaligrafije je nemjerljiv i ogroman, kako za istoriju i tradiciju, tako i za samu vjeru, ali i za polaznike koji su bili dio ove škole iz prostog razloga što će sutra moći da svjedoče značaj naše istorije i naše kulture, ali isto tako i u školi i van škole da svjedoče svoj krasnopis, svoj rukopis.“ – kazao je Mitrović.

Svi radovi koji su izloženi u galeriji, a koji su plod rada prve generacije škole ćirilične kaligrafije, ostaće do daljnjeg izloženi kako bi ih prodali i sav novac preusmjerili za pomoć članovima tragično nastradale porodice Livnjak.

Diplome i poklone za polaznike Škole ćirilične kaligrafije obezbjedio je načelnik opštine Teslić, Milan Miličević.

 

УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ ЗА ПРВУ ГЕНЕРАЦИЈУ ПОЛАЗНИКА ШКОЛЕ ЋИРИЛИЧНЕ КАЛИГРАФИЈЕ Протеклог викенда у просторијама СПКД...

Posted by Dr Milan Miličević, načelnik opštine Teslić on Tuesday, September 1, 2020